Під загрозою не лише ЗАЕС. МАГАТЕ відправить місії на всі інші українські АЕС



Міжнародне агентство з атомної енергії анонсувало відправлення своїх місій на чотири українські атомні електростанції, включно з Чорнобильською. Очікується, що вони відвідають об’єкти протягом найближчих кількох тижнів, йдеться на сайті МАГАТЕ.

    Quote«На прохання України між урядом та МАГАТЕ було досягнуто домовленості про спрямування груп експертів агентства з ядерної та фізичної ядерної безпеки на Південноукраїнську, Хмельницьку та Рівненську атомні електростанції (АЕС). Відповідно до угоди МАГАТЕ також направить до Чорнобиля третю таку експертну місію під час поточного конфлікту в Україні», — вказано у повідоленні.

Кожна з місій організації триватиме орієнтовно близько тижня.

Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив, що у той час, як світ зосереджений на нестабільній ситуації з ядерною безпекою на Запорізькій АЕС, не варто забувати й про інші ядерні об'єкти, розташовані в країні, в якій триває війна.

В МАГАТЕ вже є група фахівців, які постійно знаходиться на тимчасово захопленій російською армією Запорізькій АЕС. Між тим це не заважає окупантам регулярно її обстрілювати, що час від часу призводить до повного її знеструмлення. На сьогодні усі шість реакторів підключені до української енергосистеми та отримують живлення для охолодження та інших важливих функцій ядерної безпеки. Чотири реактори ЗАЕС перебувають у режимі «холодного зупинення», ще два – «гарячого». На станції в заручниках продовжує перебувати український персонал.

Питання безпеки ЗАЕС стало одним із пунктів «української формули миру», представленої 15 листопада президентом Володимиром Зеленським на G20.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW