Купили шоколад, а на ньому білий наліт? Не поспішайте викидати його у сміття: експерти дали пораду



Іноді на плитках чорного чи молочного шоколаду з'являється білий наліт чи білі плями. Багатьох людей це лякає, але насправді не так страшно.

Буває так, що ви придбали шоколад, а він виявився вкритим білим нальотом чи білими плямами. Для деяких людей це буде неприємною несподіванкою.

Відразу виникає запитання: чи можна такий шоколад вживати і чи небезпечний для здоров'я?

Експерти пояснили, чому у шоколаду з'являються такі особливості та чи безпечний він.

За словами Натана Кіла з Університету Тасманії, Австралія, шоколад, чи то молочний чи чорний, може набувати не зовсім апетитного покриття – білий наліт чи білі плями. Це результат хімічної реакції, яка називається "цвітіння шоколаду".

Шоколад роблять з какао-бобів, які ферментують та обсмажують. Це запускає певні хімічні реакції, які сприяють цим ласостям бути смачними та ароматними. Як правило какао-боби містять близько 50% какао-олії та 50% какао-волокна. Какао-масло – це жирна частина какао-бобів, а какао-волокно – це темна частина шоколаду. Ці волокна надають шоколаду кольору і більшої частини смаку, тоді як масло тане при температурі людського тіла і таким чином шоколад тане в роті, — каже Кіла.

Чорний шоколад виготовляють із подрібненої какао-маси, а молочний – з додаванням молока. Що стосується білого шоколаду, він також створюється за допомогою молока, але він не містить какао-волокон.

За словами вченого, шоколад покритий білим нальотом чи плямами втрачає свою структуру, а також смакові якості. Хоча його все одно можна їсти, оскільки він несе загрози здоров'ю.

Є такий шоколад можна, правда в роті можуть виникнути не дуже приємні відчуття, зокрема це схоже на те, як начебто ви їсте крейду чи пісок. З погляду здоров'я – це безпечно, з погляду смаку – це не дуже приємно, – каже Кіла.

За бажання ви можете повернути шоколад у норму і зробити це зовсім не складно. За словами вченого, для цього потрібно шоколад із нальотом чи плямами просто розплавити. Це поверне ласощі його звичайну структуру та смакові якості.

Такий шоколад можна нагріти навіть у мікрохвильовій печі. Його можна додати до випічки або зробити фондю, — каже Кіла.

Читайте також: Капсули для прання завдають великої шкоди: як їх використовувати правильно і не зламати пральну машину



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW