Близько 2 млрд гривень: в Мінагрополітики розповіли про розмір збитків від загибелі тварин і руйнування ферм



Російська агресія завдала значної шкоди аграрному сектору та спричинила суттєві збитки, як для держави в цілому, так і для виробників с\г продукції та домогосподарств.

Про це повідомляє Мігагрополітики.

Наразі наявна інформація, надана військовими адміністраціями, щодо збитків на підконтрольних та деокупованих територіях.

Найбільше постраждали Чернігівська, Харківська, Сумська, Київська, Донецька, Луганська, Миколаївська, Херсонська, Запорізька, де на початку поточного року було сконцентровано по усіх категоріях господарств: поголів’я ВРХ – 25,3%, корів – 25,8%, свиней – 31,5%, овець та кіз – 28,2%, птиці – 24,9%. Виробництво продукції тваринництва: м’яса – 20%, молока – 28,7%, яєць – 44,8%. Загалом, скорочення в галузі від загального обсягу, порівняно з минулим роком, становить 15%.

«Близько 2 млрд гривень – це збитки від загибелі тварин та пошкодження й руйнування тваринницьких ферм. Наразі підтверджений обсяг 6 тисяч голів корів, до 100 тис поголів’я свиней, понад 3.5 млн голів птиці втрачено. 206 підприємств зруйновані або пошкоджені», - зазначила начальник управління тваринництва та племінної справи Департаменту аграрного розвитку Мінагрополітики Олена Дадус.

Вона підкреслила, що підприємства продовжують фіксувати збитки, збирати доказову базу.

Наразі Мінагрополітики розробляє алгоритм фіксування й розрахунку збитків, завданих особистим селянським господарствам, внаслідок загибелі сільськогосподарських тварин, птиці, бджолосімей, власниками яких вони були

Попри значні втрати та скорочення виробництва, загрози продовольчій безпеці країни немає.

«Працюючі підприємства повністю забезпечують потребу внутрішнього ринку, в молочних, м’ясних та інших продуктах. Вдається задовольняти й експортний попит. Також держава дбає про внутрішньопереміщених осіб і забезпечення їх необхідними продуктовими наборами, в тому числі довготривалого зберігання», - сказала Олена Дадус.

Для відновлення тваринництва в Україні діють державні програми пільгового кредитування та надаються гранти від міжнародних донорів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW