«Пневмонія добре лікується, якщо звернутися до лікарів вчасно!» - лікар – пульмонолог Валерія Вороніна



12 листопада – Всесвітній день боротьби з пневмонією. Його невипадково внесли в медичний календар, адже статистика пов’язана з цим захворюванням вражає. За даними ВООЗ щорічно від пневмонії у світі за різними оцінками помирає від 4 до 7 мільйонів людей. Всесвітній день боротьби з пневмонією був започаткований у 2009 році. Саме тоді понад сто різноманітних організацій об’єдналися між собою і створили Глобальну коаліцію проти дитячої пневмонії. Згодом порушили і тему захворюваності на пневмонію серед дорослого населення. Особливої актуальності тема набула з початком пандемії COVID-19. Втім, за умов вчасного виявлення та правильного лікування пневмонія добре лікується. Про це та інше нам розповіла Валерія Іванівна Вороніна – лікар – пульмонолог КП «2-а міська клінічна лікарня ПМР».

- Валеріє Іванівно, чому виникає запалення легень і чому хвороба є настільки небезпечною?

- Загалом, пневмонії – це група різних за своєю етиологією, патогенезу і клінічними проявами гострих інфекційних хвороб, характеризується ураження респіраторних віддів легень і обов’язковим розвитком в альвеолах запальної ексудації.

- Пневмонія – сезонна хвороба чи рівень захворюваності не залежить від пори року?

- Спалах захворюваності, зазвичай, відбувається з настанням холодів. Тому все ж таки це – сезонне захворювання. Вже зараз у нашому закладі лікується значна кількість пацієнтів з пневмоніями. Це зумовлено багатьма чинниками. Починається новий навчальний рік, діти масово повертаються у дитячі садочки, більше часу люди проводять у закритих приміщеннях, де проходять масові заходи тощо. Тому так, сезонність має місце бути. Хоче це не означає, що запаленням легень не можна захворіти у теплий період року – все індивідуально у залежить від особливостей організму.

- Які симптоми пневмонії?

- Біль та першіння в горлі у перші дні, підвищена температура тіла. Вже за 4 – 5 днів може розвинутися пневмонія, коли інфекція опускається у нижні дихальні шляхи. І тоді до перелічених симптомів додаються загальна слабкість, кашель. Він може бути сухий або з невеликою кількістю мокротиння. Також температура підвищується до 38 – 39 градусів. І головне – біль у рудній клітині – саме у локаціях, де знаходяться ділянки, вражені пневмонією. Часто спостерігається пітливість - навіть невелике фізичне навантаження викликає втому, часто хворий сильно пітніє. Якщо ви спостерігаєте ці симптоми - не гайте часу, одразу звертайтеся до лікаря.

- Зараз значна кількість людей до останнього зволікають з візитом до лікаря і намагаються побороти пневмонію так званими «народними» методами. В хід ідуть розтирання спиртом, вживання різних трав’яних настоїв та ще більш екзотичних засобів на кшталт тваринних жирів тощо. З точки зору медицини, він них є якась користь? Адже зламати стереотип, що існує віками дуже важко?

- Як лікар я завжди проти лікування «народними» засобами. Від них не тільки жодної користі, іноді вони можуть і нашкодити пацієнту. Скажімо, вживаючи жири можна отримати ураження печінки. Тому допомогти може лише один шлях – огляд лікаря, всебічне обстеження у медичному закладі – різні аналізи, рентген, і потім лікування в залежності від того, яким різновидом пневмонії ви хворієте. Тим більше зараз, коли тема COVID-19 все ще актуальна. До речі, якщо це «ковідна» пневмонія, її може не виявити рентген, тоді направляємо пацієнта на УЗД легень чи комп’ютерну томографію.

«Пневмонія добре лікується, якщо звернутися до лікарів вчасно!» - лікар – пульмонолог Валерія Вороніна, фото-1

- Чи важкий зараз перебіг COVID-19?

- За нашими спостереженнями, це пацієнти зі станом середньої тяжкості. Таких важків випадків, які ми бачили у перший рік пандемії зараз, на щастя, набагато менше. Однак, COVID-19 продовжує мутацію, і тому важко прогнозувати, як він себе проявить.

- Так, щеплення від пневмонії існують, але йдеться про бактеріальну пневмонію. Однак, зараз все – таки переважають пневмонії «ковідні». Тому раджу щеплюватися саме від COVID-19.

- Перелічіть методи профілактики пневмонії

- Вони загальновідомі, але варто їх повторити. Отже, це:

  • Здоровий образ життя
  • Відмова від паління
  • Вживайте імуностимулятори : ергоферон, настоянку ехінацеї
  • Приймайте вітаміни
  • Уникайте скупчень людей

Будьте здорові!

Потрапити на прийом до пульмонолога Валерії Вороніної ви можете завітавши у КП «2-а міська клінічна лікарня ПМР».

Телефон реєстратури: 60-71-79

Мобільний: +380 50 305 4355

«Пневмонія добре лікується, якщо звернутися до лікарів вчасно!» - лікар – пульмонолог Валерія Вороніна, фото-2

Читайте також:

Читайте також: "Проктолога не потрібно боятися, треба до нього йти" - лікар Сергій Беркало

В КП «2-а міська клінічна лікарня ПМР» лікують тяжкі рани за принципами доказової медицини

«Щороку в Полтаві виявляють близько півтори тисячі випадків захворювання на цукровий діабет» - ендокринолог Ельвіра Кайдашева

" Звертайте увагу на тривожні симптоми, не нехтуйте здоров'ям" - лікар - гінеколог Світлана Ярута

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW