Зігрітися або до в'язниці: вся правда про буржуйки у квартирі



З початком повномасштабної війни та обстрілів енергетичної інфраструктури загроза вимкнення електроенергії та відсутності опалення в оселі стала як ніколи актуальною. Особливо гостро її можуть відчути жителі багатоквартирних будинків.

Саме тому Українці шукають різноманітні способи обігріву житла: найбільш популярний - буржуйка в квартирі. Однак, як виявилося, встановити у себе вдома таку конструкцію не тільки небезпечно для здоров'я, а й абсолютно незаконно. За це передбачено у кращому випадку адміністративне, у гіршому - кримінальне покарання. 

Так, обігрів за допомогою буржуйки виглядає надзвичайно привабливо:

  • коштує недорого;
  • безшумна;
  • у якості пального можна використовувати майже будь-що.

Однак, вона також має ряд недоліків:

  • нею неможливо обігріти всю квартиру, лише невелику кімнату;
  • постійно треба підтримувати процес горіння, адже вона миттєво холоне;
  • поглинає пального більше, ніж звичайна піч.

Буржуйка до того ж становить величезну небезпеку для здоров'я як мешканців квартири, так і жителів усього будинку.

Чому буржуйка в квартирі - це небезпечно?

Квартири аж ніяк не пристосовані до такого виду опалення, а тому найменшої іскри на підлозі вистачить для початку пожежі, і тоді полум'я може охопити весь будинок.

Також у квартирах немає димаря. Безперечно, можна зробити його самостійно, вивівши трубу через вікно, проте зважайте, що сусіди будуть вам "надзвичайно вдячні", адже весь дим ітиме до них. Крім того, частина чадного газу однаково залишатиметься в квартирі й невідомо, коли може статися непоправне й він сягне критичного рівня.

Які покарання передбачено?

Встановлення буржуйки у квартирі багатоповерхівки вважається правопорушенням, що передбачає ст. 270 ККУ "Порушення встановлених законодавством вимог пожежної або техногенної безпеки".

Найлегше передбачене адміністративне покарання - це штраф від 1000 до 4020 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 2 років. Однак у деяких випадках може доходити й до кримінальної відповідальності: позбавлення волі на строк до 3 років.

Читайте також: До Верховної Ради внесли новий законопроект: хочуть штрафувати за включене світло.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW