Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО



В жовтні в Музеї історії Дніпра відкрилась виставка «Маріуполь. Укриття». Ця виставка – це квінтесенція болю, який відчуває людина, що втратила свій дім. Дім – і в широкому контексті, і в самому прямому.

Якщо ви з Маріуполя, не радимо відвідувати її. Бо біль втрати накриває…

Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-1

Дошка з ключами від квартир, які зруйновані, або демонтовані.

Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-2

Перехрещені будинки, знакові міста Маріуполя, яких більше не існує.

Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-3Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-4

І тіні людей, які колись жили, працювали, ростили дітей, а потім їх вбили божевільні, які вважають, що мають право перекроювати світ.

Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-5Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-6

Але центром експозиції, безумовно, є «Азовсталь». Її порівнюють з обороною Брестської фортеці. Відтворенню атмосфери підвалів металургійного заводу допомагали волонтери.

Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-7

Кривавий лазарет для поранених. Залишки боєприпасів, настіли, які замінювали людям ліжка. І біль… В кожній деталі.

Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-10Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-11Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-12

Фотографії азовця Дмитра Козацького, які вже стали відомими на весь світ, супроводжкють виставку і створюють відчуття присутності героїв прямо там, в укритті, поруч з вами.

Маріуполь. Укриття. Виставка, яка змушує плакати, - ФОТО, фото-13

Взагалі емоціно виставку дуже важко дивитись. Проте вона дозволяє зрозуміти тим, хто не втрачав свого міста, що саме охначає це для людини.

Виставка «Укриття. Маріуполь» - це початок українського проєкту “Укриття”. Він передбачатиме цикл виставок, що будуть присвячені багатьом українським містам, які 24 лютого постраждали від агресії російських терористів.

“Цю виставку ми створили з нашими колегами із Маріуполя. Ми хотіли показати дніпрянам та гостям нашого міста той жах, який відчули  мешканці Маріуполя, починаючи з 24 лютого. І ця виставка дасть нам можливість ще раз поринути в ті події та переконати всіх, що перемога вже дуже скоро. Ми відтворили справжню атмосферу Азовсталі та частини тих виробничих приміщень та цехів, де вели багатоденну оборону Маріуполя наші захисники. Експонати нам надсилали волонтери та мешканці Маріуполя. Крім цього додам, що сама виставка безкоштовна, але кожен охочий може задонатити до Фонду оборони країни, який витратить ці кошти на потреби військових”, - зазначив начальник управління культури департаменту гуманітарної політики ДМР Євген Хорошилов.

Виставка – безкоштовна. Тож, відвідайте, якщо буде час та натхнення.

  ЧИТАЙТЕ нас в Телеграм-каналі Маріуполь 0629

НАДСИЛАЙТЕ свої повідомлення в Телеграм-бот 0629

ОБГОВОРЮЙТЕ новини в нашій групі Фейсбук - Маріуполь Місто-герой

ДИВІТЬСЯ нас на YouTube



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW