«У перший день повномасштабної війни до нас приїхала жінка із Чернігова робити посмішку. Вона знала, що вже почалося вторгнення, але вирішила не скасовувати запис», - засновник «Cherevko clinic» розповів про роботу в умовах воєнного часу



За кілька тижнів до початку повномасштабної війни ми розповідали вам про роботу полтавської стоматологічної клініки «Cherevko  clinic». Тоді засновник клініки Федір Черевко розповідав нам, що до Полтави за якісними стоматологічними послугами приїздять пацієнти навіть із Польщі, Німеччини, США та Канади. Повномасштабна війна змінила життя і в Україні, і в Полтаві. Клініка Федора Черевко місяць була зачиненою – всі лікарі та персонал займалися виключно волонтерством. Зараз знову повернулися до роботи і навіть мріють про відкриття ще однієї клініки – у Києві. Звичайно ж – після української Перемоги!

-Пане Федір, як змінилася робота вашої клініки із початком повномасштабної війни?

-До речі, у перший день повномасштабної війни, 24-го лютого, ми працювали. У мене була пацієнтка по запису. Вона о п’ятій ранку виїхала, здається, із Чернігова. Вона вже знала, що почалося вторгнення, але вирішила не скасовувати запис. Там була тотальна робота, ми змінювали посмішку – працювали аж до вечора. Наступного дня закрив клініку на місяць. Ми займалися виключно волонтерством. Допомагали Охтирці, Тростянцю, тим містам, до яких не було умов доставки їжі. Я закупляв продукти за свої кошти, інші люди займалися логістикою. Знайшли місцевого, який показував дороги полями, щоб туди проїхати.

У перший місяць будо не до роботи. Потім, коли зрозуміли, що це – не на тиждень, не на два, це – затяжна війна, вирішили відновлювати роботу. Сьогодні вже працюємо за звичним графіком. Але постійно долучаємося до зборів на потреби ЗСУ.

«У перший день повномасштабної війни до нас приїхала жінка із Чернігова робити посмішку. Вона знала, що вже почалося вторгнення, але виріш..., фото-1

-Наскільки багато серед ваших пацієнтів переселенців та військових?

-Переселенців дійсно багато. І з Харкова, і не лише. Сьогодні, наприклад, буде пацієнтка, яка виїхала із Маріуполя. Усім переселенцям намагаємося зробити знижку, шукаємо можливості зробити дешевше. Військових лікуємо безкоштовно. Це всі ургентні випадки: видалення зуба, злом, скол. Якщо мова йде про естетичну стоматологію, протезування, беремо 50 відсотків вартості. Але бувають і випадки, коли я думаю: «Так, кілька останніх днів я нікому не донатив». І коли приходить на прийом військовий, я з нього взагалі не беру грошей.

До речі, військові приходять не лише, коли щось болить і потрібне термінове втручання. Ми, наприклад, зробили одному військовому посмішку, він із кимось поділився у підрозділі і потім приходять його побратими. Дівчата-військові часто звертаються. Маємо подяку від однієї із військових частин, приємно, що оцінили нашу роботу.

-До початку повномасштабної війни ви розповідали, що до вашої клініки приїздять багато пацієнтів з-за кордону. Наскільки зараз змінилася географія міст, з яких приїздять до вас лікуватися?

-Навіть зараз деякі пацієнти приїздять з-за кордону, із Польщі, наприклад. Звісно, таких людей менше, ніж було до повномасштабної війни. Проте, навіть за таких умов ми не скаржимося на відсутність роботи – запис у клініці на місяць-півтора вперед, приїздять люди з усієї України. За відсотковим співвідношенням найбільше людей до нас їдуть із Києва. Якийсь період у записах на "естетику" було 50-60 відсотків киян. Саме тому у перспективі я планую відкрити клініку і у столиці.

Ще коли ми відкривали клініку у Полтаві, були надії, що далі зможемо розширятися. Спершу я хвилювався, чи будуть завантажені всі чотири стоматологічні установки, зараз бачу, що нам вже мало місця. Оскільки більшу частину пацієнтів складають жителі Києва, логічно, що клініку потрібно відкривати у першу чергу там, щоб обслуговувати їх у столиці. Звісно, це - плани на перспективу, років через два. І, безумовно, ми будемо це робити після нашої перемоги!

-Наскільки можливо навчатися і розвиватися під час війни?

-Звісно, це набагато складніше. Це все більше доводиться робити у Інтернет-форматі. Але лікарі-дівчата можуть виїжджати, у тому числі – на навчання. З наших лікарів один виїхав іще до повномасштабної війни до Японії на тривале стажування, інша лікарка нещодавно поїхала до Англії на підвищення кваліфікації.

Стоматологія, звичайно, не стоїть на місці, а крокує вперед семимильними кроками. Я придбав у клініку мікроскоп, він повноцінно працює. Працюємо над тим, щоб повністю перейти «на цифру». Тобто, вже не користуватися шаблонами для імплантації, відбитками для протезування, щоб ми лише «в цифрі» працювали. Все протезування – цирконій, вініри - ми вже зараз робимо «у цифрі». Відбувається сканування порожнини рота: розширюємо губки, скануємо кожен зуб, біля ясна, камера все бачить, запам’ятовує і переводить у цифрове зображення. Воно є точним на 100 відсотків, потім можна так само змоделювати майбутню посмішку і показати її пацієнтові.

«У перший день повномасштабної війни до нас приїхала жінка із Чернігова робити посмішку. Вона знала, що вже почалося вторгнення, але виріш..., фото-2

-Попри розвиток сучасної стоматології, чи лишається у пацієнтів страх перед лікуванням зубів?

-Зараз - вже значно менше. Якщо раніше зі 100 відсотків пацієнтів боялися 60-70, то зараз - відсотків 5-10. При цьому, людина нібито і знає, що тут все добре, що спеціалісти хороші, однак буде боятися до останнього, аж доки на собі не випробує. Потім страх вже минає.

«У перший день повномасштабної війни до нас приїхала жінка із Чернігова робити посмішку. Вона знала, що вже почалося вторгнення, але виріш..., фото-3

-Чи аналізуєте ви – чому пацієнти їдуть до вас із Києва та навіть з-за кордону? Що їх найбільше приваблює: ціна, якість чи щось інше?

-Ви знаєте, по-різному буває. Люди їдуть не завжди тому, що дешевше. Можуть бути витрати по грошах, такі самі, як, приміром, у столиці. Але люди їдуть, як до спеціаліста – на відгук, на рекомендацію та на якість роботи. Часто пацієнтам подобається сервіс, ставлення: «Мене і ковдрою окутали, і каву запропонували, мені нічого не боліло. І я вже нічого не боюся!»

Само собою, люди оцінюють посмішки, які ми робимо. Адже наш профіль – це завжди складні випадки. Хтось за них і не візьметься. Приміром, якщо людина не налаштована на брекет-системи, а зубки у поганому стані, криві. Це - складна робота. І ми за неї беремось. Коли пацієнти вперше бачуть результат «до» та «після», то встають із крісла і, буває, навіть плачуть. Ти, як лікар, переймаєшся, а виявляється – це сльози щастя, тому що результат настільки перевищує очікування!

Переконатися у професійності лікарів із «CherevkoClinic» ви можете за адресою: м. Полтава, вул. Панянка, 65,б.

Телефон для запису: +38(066)-303-32-32

Більше про клініку – на сайті "Cherevko Clinic"

Сторінка у Instagram

Сторінка у Facebook



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW