Оренда квартир у Чернігові – що з цінами і попитом



Війна істотно змінила ринок оренди нерухомості у Чернігові. Одні мешканці їдуть з міста, звільняючи квартири і пропонуючи їх в оренду. Інші приїжджають, до когось уже прийшов час жити окремо від родини, комусь захотілося змінити умови проживання. І звісно багато людей залишились без даху над головою. Тож питання, що зараз відбувається з орендою квартир, лишається для багатьох чернігівців доволі актуальним.

У липні ми ґрунтовно досліджували це питання, пізніше у вересні відслідкували динаміки вартості оренди, а зараз вирішили порівняти із теперішньою ситуацією. Порівнюючи теперішні ціни з тими, які ми спостерігали не так давно, у вересні, то побачимо, що вартість не сильно, але зросла. Якщо літом та на початку осені можна було знайти однокімнатну квартиру за 1500 грн, а двокімнатну до 2500, то на сьогодні доведеться витратити трохи більше. Це цілком природний процес, бо перед зимою вартість нерухомості та її оренди зазвичай зростає.

Що говорять ріелтори про оренду житла в Чернігові

Анатолій, ріелтор агентства КварталCITY, зазначає, що сама вартість нерухомості впала, а оренда навпаки незначно підвищилась. Також він звертає увагу на нові характеристики, якими цікавляться орендарі і покупці.

«На сьогодні ціни на оренду квартир змінилися не сильно, можливо піднялися на 5%, порівняно з літом, а от на продаж впали на 20%. Деякі люди, що здають житло, виїхали з Чернігова, а деякі проживають у місті. У 2022 році найбільший наплив людей був літом. Квартири знімають різні люди: родини, пари, військові, жителі інших регіонів. Люди телефонують, цікавляться, задають різні питання про стан квартири, укомплектованість, адресу, поверх. Однак з’явилися і нові питання про прильоти біля будинку та про бомбосховища».

Анастасія, ріелтор від агентства «Практик», також відзначає збільшення вартості оренди квартир у Чернігові та говорить, що пік попиту на оренду житлової нерухомості був у серпні.

«Ціни на оренду піднялися. Вартість залежить від стану квартири, самих власників та долара. Деякі орендодавці орієнтуються на долар, і піднімають плату, а деякі розуміють ситуацію, що на зиму варто зменшити ціну. Квартири здають люди, які виїхали з міста, або навіть з країни, та ті, хто й раніше здавав. Так як наближається зима, люди цікавляться який тип будинку, бо, наприклад, в панельному буде холодніше. Цікавляться і місцем розташування. Не дуже хочуть знімати житло в мікрорайоні ЗАЗ, чи біля Епіцентру. Багато людей орендують, які приїхали з інших областей, вони часто задають такі питання: Чи були прильоти? Чи працюють поряд магазини? Чи є біля будинку школа? Дуже багато людей хотіли зняти квартиру у серпні. Орендують житло різні люди, серед них сім’ї, військові, просто жінки чи чоловіки. Зараз найпопулярнішим варіантом є однокімнатна квартира студія».

Людмила Миколаївна, ріелтор з Чернігова, каже, що влітку третина від всіх нових орендарів чернігівських квартир були людьми, що приїхали з інших регіонів України. І як і її колега, зазначає, що людей сильно хвилює наявність бомбосховища та «прильоти».

«Ціни на оренду житла для Чернігова зараз нормальні, не зважаючи на те, що з початком військового стану вони впали. Літом житло шукала велика кількість людей, які приїхали з інших регіонів, як правило, із міст, які сильно постраждали від окупантів. В липні кількість таких орендарів складала 30%, але на сьогодні їх стало значно менше. Таким людям іноді навіть було все одно на адресу будинку, головне щоб поряд було бомбосховище. У попередні роки не було періодів великого напливу людей, на відміну від цього року. Серед орендарів з’явилися не тільки військові, а й будівельники, які приїхали відновляти місто. Дуже мало випадків, коли житло хочуть знімати студенти, у зв’язку з дистанційним навчанням. Щодо цін, то більш за все вони ще деякий час протримаються на тому рівні, що й зараз».

Короткий лікбез для орендарів

Знайти квартиру можна як за допомогою агентств, так і самостійно. При виборі агентства варто зважати на відгуки людей. Вам нададуть спеціаліста, який допоможе з вибором квартири, організацією показу житла та укладанням документів з господарем. Звісно за послуги ріелтора чи агента потрібно заплатити, але з ним у вас буде менше шансів натрапити на шахраїв. Зазвичай вартість їх послуг складає вартість місячної оренди квартири. Важливо знати, що оплата послуг спеціаліста відбувається після укладання договору про оренду. Якщо ви шукаєте житло без посередників та боїтеся шахраїв, то можете додатково попросити переглянути документи на житло та документи власника, які засвідчують особу.

Оренда квартир у Чернігові – що з цінами і попитом, фото-1, Фото з мережі Інтернет

Фото з мережі Інтернет

Якщо ви хочете зняти житло, то варто знати, які питання задавати. Перше, що треба обговорити – це оплата. Варто дізнатися, яка вартість проживання, скільки потрібно заплатити в перший місяць, чи входять у вартість комунальні послуги, чи їх треба оплачувати окремо, чи не підійматиметься ціна. Якщо у вас є машина, то треба запитати про паркування, а якщо є домашні улюбленці, то дізнатися чи дозволяє господар квартири заселитися з ними. Якщо ви визначилися із квартирою, то потрібно заключити договір про оренду з хазяїном квартири. Договір варто переглядати уважно, на скільки місяців він укладений, чи є штрафи за порушення, і в якому розмірі. Звісно ж, головне, на що треба звертати увагу – це умови в квартирі чи приватному будинку, потрібно впевнитися що є все необхідне для проживання.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW