Скандал з державними пайками в Інгульському районі: міськрада готує заяву в поліцію на миколаївця, який спровокував до конфлікту



Сьогодні вранці, 27 жовтня, в Інгульському районі Миколаєва біля пункту видачі гуманітарної допомоги від держави стався скандал. Люди прийшли, щоб отримати пайки, але залишилися ні з чим. 

Про інцидент повідомив миколаївець Віталій Матвєєв. За його словами, люди побачили оголошення про роздачу пайків в Інгульському районі і прийшли до пукту. Він вказує, що мова йшла про 2 400 наборів, проте лише 750 пайків вдалося отримати. Тому на місце визвали поліцію. 

У міськраді повідомили, що на Віталія Матвєєва планують написати заяву в поліцію, "як на провокатора у військовий час".

Так, перший заступник мера Миколаєва Віталій Луков в особистому коментарі журналісту 0512.ua, пояснив процес отримання гуманітарної допомоги від держави та про ситуацію, яка склалася з видачею пайків в Інгульському районі. 

За словами Лукова, пайки видаються завдяки державній програмі, яка була ухвалена в березні постановою Кабміну, щодо закупівлі за державні кошти продуктів харчування та формування продуктових наборів. Віталій Луков зазначає, що на початку війни, держава не могла бути впевненою, що до України відкриється великий потік різних партнерів, які надаватимуть гуманітарну допомогу населенню, тому виділила на продуктові набори кошти.

- Ці кошти були направлені у Мінфін, далі на "Укрзалізницю", яка поставляє ці продукти відповідно до переліку постанови Кабміна. Далі є закріплені державні цивільні адміністрації, які перенаправляють ці продукти на територію прифронтових зон. Для нас визначена Одеська цивільна адміністрація. Тобто Одеса приймає від "Укрзалізниці" набори, формує їх і вони їдуть у громади Миколаївщини. Або приватні логістичні компанії перенаправляють ці вантажі до нас і ми формуємо за переліком набори,- пояснив Луков. 

Віце-мер говорить, що продуктові набори почали надходити влітку, місто назначило відповідальними за передачу людям гуманітарної допомоги центральні адміністрації. Працюють в пунктах видачі більшість бюджетники. У березні Миколаїв зробив заявку на 160 тисяч пайків, проте держава скоротила до 110 тисяч.

За словами Лукова, так як пайки надходили не масово, було прийнято рішення роздавати по 5 тисяч наборів кожній адміністрації.

- Почали з Корабельної адміністрації, так як вона найбільше постраждала від ворога. Більшість наборів отримали Балабанівка і Кульбакіно. Далі по 5 тисяч отримали Інгульський, Заводський та Центральний райони. Наступні 20 тисяч також видаємо по такій черзі. Видаємо поки не закінчуться 110 тисяч пайків,- підкреслив віце-мер.  

Віталій Луков говорить, що набори розраховані на кожну людину, яка зареєстрована у місті. До того ж створена єдина система, де вводиться єдиний податковий номер і той, хто вже отримав допомогу від держави, не зможе це зробити в іншому районі міста. 

- Коли прийшла черга до Інгульського району, то вони отримали та сформували продуктові набори і виявилося що на 1000 продуктових наборів не вистачає чаю. Ми не могли дозволити собі давати ці набори без чаю. Тому відложили 1000 наборів, поки до нас не дійде чай або кава, якою можна замінити відповідно постанови Кабміну. Так залишилося 4 тисячі наборів. Більше 2 тисяч Інгульська адміністрація розділила через підприємства, які розміщені на її території. Підприємства видали списки та номери тих, хто отримав. Далі залишилося 1 400 готових наборів, які знаходилися в одній із шкіл району,- розповідає Луков.

Перший заступник мера говорить, що на дошці оголошень та на дверях школи було зазначено, що набори будуть роздаватися для певних вулиць і люди, які проживають на цих вулицях можуть прийти в будь-який день і отримати пайки. Проте, за словами Лукова, саме Матвєєв спровокував конфлікт, який відбувся сьогодні. 

Матвєєв ще з початку літа почав нас закидати: "Де мій набір?". І як тільки він почув, що є набори, він прийшов у школу і сказав: "Де мій пайок". Дівчата, які там пацюють, дали слабинку і видали йому продуктовий набор, хоча він не входив у перелік вулиць, які були визначені. Цій людині виявилося мало скандалу, він пустив по Водопою оголошення, що всі можуть отримати презеденські набори. Хоча він їх не купляв. Люди прийшли, працівники намагалися пояснити, що це не для них зараз видається, а для інших вулиць. Людей підбурили і їх стримати важко,- пояснює Віталій Луков.

Наразі, за словами Лукова, міська рада готує заяву до поліції на Віталія Матвєєва. Щодо роздачі гуманітарної допомоги в Інгульському районі, то 1000 наборів люди зможуть отримати після того, які чай замінять. 

- Зараз ми на цю 1 000 наборів, які заміняться кавою, адміністрація добавить ще одну людину, яка вводитиме реєстр, щоб можна було швидше роздати. І я їх попросив , щоб вони жорстоко дотримувалися районування видачі цих наборів, тоді люди будуть чітко розуміти, що їх черга ще не прийшла і вони отримають цей набір пізніше,- підкреслив Віталій Луков. 

Скандал з державними пайками в Інгульському районі: міськрада готує заяву в поліцію на миколаївця, який спровокував до конфлікту, фото-1

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW