Як в інших українських областях вирішують питання з дефіцитом електроенергії



Ракетні російські обстріли спричинили проблеми з електроенергією в Україні. 

Ще 10 жовтня росія розпочала терор проти енергетики України, випустивши поанд 80 ракет різного типу. Російські крилаті ракети та дрони-камікадзе спричинили значне ураження енергетичної інфраструктури України. 

Бомбардування зазнали електростанції на Київщині, Івано-Франківщині, Львівщині, Житомирщині, Волині, Рівненщині та інших областях. Масові обстріли спричинили дефіцит енергетики в Україні. Це означає, що українці споживають більше електроенергії, ніж можуть виробити. 

У рамках спецпроєкту “Війна за незалежність” журналістка 032.ua вирішила розповісти, як у інших українських областях вирішують питання дефіциту світла. 

Київ та Київська область 

Київ, ракетні удари 10 жовтня

Саме на Київщині були одні з найбільших уражень електростанцій. Спочатку мешканців області закликали максимально економити електроенергію з 17:00 до 23:00, однак вже 21 жовтня ДТЕК повідомили про віялові відключення електроенергії у різних частинах області. Енергетики запевнили, що відключення світла для кожного клієнта відбуватиметься не довше, ніж 4 години. 

За аналогією, Київ також поділили на 3 групи, а Київщину - на 2 групи, кожна з яких буде відключатися у визначений проміжок часу. Через масштабність пошкодження енергосистеми траплялися випадки, коли світло вимикали довше, ніж на 4 години та не за графіком. 

Для мешканців області у телеграмі створили спеціальний чат-бот YASNO. Налаштувавши його, мешканці можуть отримувати оперативні сповіщення у разі виникнення ризиків відключень та відповідних команд "Укренерго"

Одеська область 

Відключення світла на Одещині

27 жовтня в ДТЕК “Одеські електромережі” повідомили, що ситуація з відключеннями енергетики там може погіршитися. Зараз світло в області вимикають від 4 до 8 годин вдень, однак прогнозують вимкнення і в нічний час. 

Одещину також поділили на 3 групи та склали попередній графік, хоч і не дуже чіткий. Мешканців області закликають максимально економити електроенергію: вимкнути з мережі енергоємні прилади, не вмикати одночасно декілька приборів, контролювати роботу насосних станцій та електродвигунів, вимкнути зовнішнє освітлення фасадів. 

Дніпропетровська область 

Дніпро, ракетний удар 26 жовтня, Фото - з відкритого доспуту

Дніпро, ракетний удар 26 жовтня, Фото - з відкритого доспуту

На Дніпропетровщині ДТЕК також повідомили про “енергетичну тривогу”, усе через значні руйнування енергетичної інфраструктури в Дніпрі. Аби не було одночасних вимкнень світла область поділили на 3 групи, кожна з яких має свій графік відключення. Фахівці працюють над тим, що відключення електроенергії в кожній групі тривали не довше 4 годин, хоча попереджають і про похибки в межах 30-40 хвилин. 

До економії електроенергії в Дніпропетровщині долучили і підприємців. Так власники супермаркетів намагаються скоротити освітлення торгових залів, відмовитися від вивісок та сітілайтів. Через перебої в електроенергії є проблеми у русі трамваїв, тролейбусів та метро. Задля економії в області також скоротили час вуличного освітлення. 

Миколаївська область

Ракетний удар по житловому будинку у Миколаєві, Фото - "Слово і Діло"

Ракетний удар по житловому будинку у Миколаєві, Фото - "Слово і Діло"

Миколаївщину фахівці ДТЕК також поділили на 10 груп. Спочатку повідомили про вимкнення світла для декількох груп, а вже 25 жовтня стало відомо про відключення електроенергії для усіх груп за графіком. На Миколаївщині відключення світла аварійні, тому теж можуть бути відхилення у їх тривалості та часу. 

Харківська область 

Ракетний удар по Харкову 10 жовтня, Фото - з відкритого доступу

Ракетний удар по Харкову 10 жовтня, Фото - з відкритого доступу

На Харківщині росія також бомбардувала критичні об’єкти енергетичної інфраструктури. Відтак з 25 жовтня у області проводятьпланові вимкнення електроенергії.Вони відбуваються в окремих районах та житлових масивах на декілька годин. Станом на 27 жовтня Харківщина не поділена на групи відключення. 

Варто зазначити, що значна частина області досі не оговталась після окупації. На цих територіях аварійні бригади намагаються якнайшвидше відновити наслідки руйнувань. Станом на 25 жовтня 75% деокупованих територій мають електроенергію. 

Запорізька область 

Ракетний удар по Запоріжжю 8 жовтня, Фото - з відкритого доступу

Ракетний удар по Запоріжжю 8 жовтня, Фото - з відкритого доступу

Запоріжжя та область російські ракети атакують постійно. Станом на ранок 27 жовтня в місті залишаються знеструмленими 85 абонентів, після нічних обстрілів аварійні бригади відновили світло у 384 будинках. 

В Запорізькій області ситуація зі світлом плачевна. Без енергопостачання залишаються 28 226 споживачів у 79 населених пунктах області:

  • Гуляйпільські електромережі – 13 395 абонентів;

  • Оріхівські електромережі – 13 098 абонентів;

  • Степногірська дільниця (Запорізькі районні електромережі) – 1 648 абонентів;

  • Запорізькі міські електромережі – 85 абонентів.

Голова Запорізької ОВА Олександр Старух заявив, що незабаром в області почнуться віялові відключення світла в житлових комплексах. Наразі в області постійно вимикають вуличне освітлення, рекламні борди та підсвітки у магазинах. Такі заходи економію дають свої результати. 

Зрозуміло, що керівництво всіх українських областей діє за схожою схемою. Область та міста ділять на групи, для яких складають спеціальні графіки відключення світла. Економити електроенергію в областях намагаються максимально. Для цього залучають комунальні та приватні підприємства. Намагаються зменшити кількість вуличного освітлення, прибрати підсвітку вивісок, рекламних бордів та навіть освітлення прилавків у супермаркетах. Мешканців областей просять економити електроенергію та бути відповідальними споживачами. 

До слова, у цьому матеріалі ми розповіли про ситуацію лише в декількох українських областях. В наступному спецпроєкті ми підготуємо інформацію про проблеми з електроенергією і в інших регіонах.

Читайте також: Чому на Львівщині запровадили часткові відключення світла: “Львівобленерго” створив новий сервіс для містян



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW