Кожен день в Україні, як 11 вересня: коли світ визнає рф спонсором тероризму



26 жовтня Польща визнала російський режим терористичним. Рішення прийняв сенат Польщі і визнав владу рф терористичним режимом. За резолюцію проголосували всі присутні сенатори. Поки весь світ на двісті сорок шосту добу героїчного протистояння Української нації російському широкомасштабному вторгненню досі не може визнати рф країною спонсором тероризму, наша країна живе кожен день, як 11 вересня. 

Редакція розкаже що змінить це рішення і які країни вже визнали країну агресора терористичним режимом. 

Що наразі з міжнародним визнанням кремлівського режиму терористичним: 

Україна першою у світі визнала рф державою-терористом – 1 квітня: з того часу на міжнародній арені у Києва з’явилося більше однодумців.

Естонія стала третьою Балтійською країною, яка визнала рф терористичною державою: Литва це зробила 10 травня, Латвія – 11 серпня.

Також у США Сенат ще 28 липня закликав Держдепартамент оголосити росію країною-спонсором тероризму, а 15 вересня до Сенату США внесений відповідний законопроєкт.

Надзвичайно важливим було визнання російського режиму терористичним першою впливовою міжнародною організацією – ПАРЄ.

На Заході існує моральний консенсус щодо визнання путінського режиму як терористичного. Зволікання з юридичною кваліфікацією пов’язане лише з дипломатичними перепонами.

Де були ці перепони після 11 вересня, коли було скоєно терористичний акт у 2001 році (також відомий як 9/11). Серія скоординованих терористичних атак ісламістської організації «Аль-Каїда» на території США за допомогою захоплених пасажирських літаків. Унаслідок нападу загинуло 2 996 осіб, понад 6 000 осіб отримали поранення.

Напади 11 вересня 2001 року супроводжувались початковими потрясіннями, що спричинили різке падіння світових фондових ринків. Самі атаки призвели до приблизно 40 мільярдів доларів страхових збитків, що зробило це одним з найбільших страхових випадків за всю історію. 

Тепер повертаємося до України. Будемо говорити мовою цифр. Триває двісті сорок шоста доба російському широкомасштабному вторгненню. Втрати серед цивільних лише за даними ООН, за час, що минув від початку російської агресії проти України до 22 серпня, загинуло 5587 людей. Серед них, за оцінками ООН, 362 дитини.

Поранення отримали 7890 людей. Йдеться лише про повністю підтверджені та ідентифіковані випадки.

В Управлінні верховного комісара з прав людини ООН наголошують, що реальні цифри загиблих цивільних значно вищі, оскільки отримання інформації з місць, де тривають інтенсивні бойові дії, відбувається з затримкою, а багато повідомлень про смерті серед цивільних ще перевіряються.

Експерти кажуть, що лише в Маріуполі кількість загиблих може становити понад 20 тисяч людей. Наразі за офіційною інформацією ювенальних прокурорів 430 дітей загинуло та понад 822 отримали поранення різного ступеню тяжкості.

Ці цифри не остаточні, оскільки триває робота з їх встановлення в місцях ведення активних бойових дій, на тимчасово окупованих та звільнених територіях.

Збитки України від війни вже перевищили $127 млрд. Найбільша частка у загальному обсязі збитків належить житловому фонду – 39.7% або $50.5 млрд. У порівнянні з початком червня 2022 року загальна сума зросла на $11.2 млрд.

Навіть ще не маючи остаточних даних по втратами і руйнуванням в Україні у порівняні з терактом 11 вересня цього вже достатньо для визнання росії спонсором тероризму.

Натомість для визнання країни спонсором тероризму вимагаються докази щодо наступних дій країни:

  • Дозволяє використовувати територію як притулок від екстрадиції за терористичну діяльність.
  • Надає зброю, вибухові пристрої або речовини для терористичної діяльності.
  • Планування, керівництво, навчання або допомога в здійсненні терористичної діяльності.
  • Надає фінансову підтримку терористичній діяльності.
  • Надає дипломатичне сприяння, типу підтримки дипломатами чи документи для терористів.

Зазначимо, що цей список не вичерпний, і можливо досить вільно тлумачити інші дії держави як «сприяння міжнародному тероризму», виходячи з тлумачення тероризму – «навмисне, політично мотивоване насильство, вчинене проти цивільних».

Конкретні акти міжнародного тероризму, які вчиняє російська федерація

Таких актів, насправді, чимало. Агент держави – армія рф – вчиняла тортури і вбивства цивільних в Бучі, вбила полонених у Оленівці, завдавала і продовжує завдавати ракетних ударів по цивільним об’єктам, через що загинули уже сотні громадян, зокрема і діти, і вже тривалий час викрадає людей на тимчасово окупованих територіях. Цей список можна продовжувати безкінечно, це лише самі яскраві приклади, які отримали міжнародний розголос. 

Що змінить статус  «спонсору тероризму» 

Усі обмеження для «спонсорів тероризму» перераховані в декількох основних законах.

Перший – Розділ 620A Закону про іноземну допомогу 1961 року з поправками – забороняє допомогу США для таких країн.

Другий – Розділ 40 Закону про контроль за експортом зброї, який «забороняє експорт, кредити, гарантії, іншу фінансову допомогу, ліцензування експорту та загальне постачання боєприпасів відповідно до цього закону»;

Третій – Розділ 1754(c) Закону про експортний контроль від 2018 року – ліцензування та контроль; а також деякі інші.

При цьому «набір» застосованих норм для кожного статусу зазвичай унікальний. Тобто, статус «держава-спонсор тероризму» це певний конструктор, що складається з окремих норм з посиланнями на окремі закони, також і окрім перелічених вище.

Окрім цього статус вплине на рф за такими пунктами:

1. Символічний. Це визнання одним з головних світових гравців звірств та терору, які рф здійснює щодо мирного населення.

2. Дипломатичний. Передбачає скорочення формальних зв'язків і спільних програм між США і росією, посилення дипломатичного відчуження росії, можливо, взаємні скорочення дипломатичних місій.

3. Санкції та обмеження транзакцій. Для фізичних та юридичних осіб США участь у фінансових операціях з урядом росії стане незаконною. А це, у свою чергу, блокування всіх державних банків, державних підприємств рф і пов’язаних з державою осіб. А також це посилення експортного контролю для ширшого списку товарів в торгівлі між країнами.

4. Вторинні санкції. Статус сам по собі є підставою для можливого застосування вторинних санкцій до тих суб’єктів, які пов’язані, наприклад, транзакціями з «державою-спонсором тероризму» та її установами.

Тобто, це означає, що США і їхні союзники можуть накласти санкції, зазвичай, фінансові чи торгівельні, на країну, яка продовжує співпрацювати з країною із відповідним статусом.  

Підставою для такого рішення буде не вчинення якоїсь загрози для США чи світового порядку, а те, що така країна не поставились з повагою до санкцій на країну-спонсора тероризму. 

5. Внесення росії до чорного списку The Financial Action Task Force (FATF). Це міжурядовий орган, який розвиває і впроваджує на міжнародному рівні заходи та стандартів боротьби з відмиванням грошей.

На відміну від часткового відключення російських банків від тієї SWIFT, такий крок буде діяти на банківську систему рф тотально, а не вибірково.

Включення рф у «чорний список» FATF – це блокування кореспондентських рахунків російських банків по всьому світу, в тому числі і в Китаї. І це вже не обмеження технології передачі фінансових повідомлень, це вже фактично «чорна мітка» всій банківській системі.

Тобто, будь-які технології передачі фінансової транзакції не можуть застосовуватися. І китайські банки, наприклад, якщо б вони захотіли зберегти свої кореспондентські рахунки в доларах і євро, мусили б закривати кореспондентські відносини із російськими банками.

6. Судовий, виконавчий, суверенний імунітет, або реальна можливість притягнути РФ до відповідальності у судах інших держав. Зазвичай, суд однієї країни не може прийняти рішення проти будь-якої іншої держави, це основа міжнародного порядку. Однак статус спонсора тероризму означає виняток з юрисдикційного імунітету держави. Практично, це дозволить громадянам, військовослужбовцям і чиновникам США (і лише їм) вимагати і отримувати в судах США компенсації за дії росії в Україні (а можливо, і Сирії), в тому числі шляхом примусового стягнення російських державних активів.

Що таке «держава-спонсор тероризму»? 

Це «почесний» статус, який надається виключно США окремим країнам за підтримку актів міжнародного тероризму. Може це зробити лише Державний секретар, який є частиною уряду США і призначається президентом за схвалення Сенату. З 26 січня 2021 року посаду Держсекретаря США обіймає Ентоні Блінкен.

Тероризмом в даному випадку для «країни-спонсора» вважається сприяння терористичним організаціям, вчинення терористичних актів агентами відповідної держави, або організація і сприяння кібертероризму.

Такий статус тягне за собою юридичні, економічні та дипломатичні наслідки. Країна перетворюється на вигнанця на всіх основних міжнародних майданчиках, більшість держав світу не бажатимуть мати справ з нею через ризик ускладнення відносин із світовим поліцейським – Сполученими Штатами.

До поточного списку входять Північна Корея, Сирія, Іран і Куба. Попередні списки включали Ірак, Лівію, Південний Ємен і Судан. Кейс росії найбільше нагадує Іран: велика країна, чия армія вчиняє звірства і заперечує це, і чий уряд підтримує терористичні організації.

Північна Корея, наприклад, отримала свій статус після збиття цивільного авіалайнера. У 1987 році цивільний літак, який летів до Сеулу, вибухнув у повітрі після детонації бомби, закладеної двома північнокорейськими агентами (хто згадав Малазійський Боїнг?).

Навіть при існуючи вже доказах світ чекає. Які ще потрібно вчинити рф злочини на території України щоб її визнали країною терористом? Ми знаємо, що на російських терористів та воєнних злочинців чекає міжнародний трибунал, в організації якого Україні вже висловили підтримку низка держав та організацій.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW