Експерти пояснили, коли та як ЗСУ зможуть повернути Херсон та значно просунутись на Донбасі



За оцінками американської розвідки, у наступні шість тижнів, доки не погіршиться погода, українські військові можуть просунутися на Донбасі та потенційно повернути Херсон. Однак росію це не стримає.

У наступні шість тижнів ЗСУ мають можливість досягти значних успіхів у боротьбі з російськими окупантами, якщо будуть просуватись темпами на півдні та сході, поки не зміниться погода, адже з погіршенням погодніх умов обидвом військам доведеться зробити паузу і перегрупуватись, передає UA NEWS з посиланням на The New York Times.

Американські офіційні особи кажуть, що ймовірність розвалу російських військ, яка дозволила б Україні захопити ще одну величезну територію, як це було у вересні на Харківщині, мала. Але окремі російські підрозділи можуть зламатися перед постійним тиском України, що дозволить ЗСУ продовжувати відвойовувати міста на Донбасі та потенційно повернути Херсон.

Американські та українські чиновники не роблять точних прогнозів, вони кажуть, що бойові дії, ймовірно, триватимуть ще кілька місяців, попри те, що останнім часом війна йде на користь України.

Однак низка змін може стати особливо актуальною для зміни траєкторії конфлікту: складніші бойові умови в грудні, ступінь готовності президента рф володимира путіна до ескалації боротьби, чи вдасться зберегти єдність Європи цієї зими на тлі різкого зростання цін на енергію і потенційна зміна політичної ситуації в Сполучених Штатах, що може призвести до зменшення військової підтримки України.

Останніми днями бої загострилися. Однак, військові аналітики кажуть, що Україна має імпульс на своєму боці, який дає їй шанс визначити, на чому вона хоче зосередити зусилля для повернення території.

«Тут є українське вікно можливостей. Українці мають свободу вибирати, куди вони збираються атакувати», — сказав Мейсон Кларк, військовий аналітик з Інституту вивчення війни.

Офіційні особи США в приватному порядку заявляють, що Україна повинна продовжувати використовувати свою перевагу в найближчі тижні, але не до такої міри, щоб надмірно розширити свої лінії військового постачання або дати російській армії шанс використати будь-які слабкі місця в оборонних лініях ЗСУ.

Українські посадовці публічно роблять оптимістичні заяви щодо перспектив України на полі бою. Офіцери ЗСУ також з цим погоджуються, однак наголошують, що їм вдається досягти успіхів дорогою ціною.

«Рухаємось вперед, але не так стрімко, як на Харківщині. І втрат багато», — зазначив командир роти 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади, яка воює на Херсонщині, майор Ярослав Галас

Американські офіційні особи вважають, що українське просування незабаром може змусити російські війська в Херсоні відійти за річку Дніпро, повернувши більшу частину міста під контроль України. російське командування рекомендувало відступити до річки, але путін скасував цей наказ. Цього тижня російські окупаційні чиновники почали змушувати близько 60 000 людей із Херсона перейти на західний берег Дніпра, перед українським натиском.

Після вересневого наступу українським військам довелося сповільнити темп і зміцнити свої лінії постачання на північному сході. Оскільки росія зробила крок до зміцнення цих позицій, блискавичний контрнаступ ЗСУ знову сповільнився.

Однак деякі американські офіційні особи заявили, що українці, схоже, готові просуватися вперед і вийти з глухого кута в Луганській області, де вони можуть оточити або зламати російську оборону. Важливо, що якщо українські сили зможуть взяти під контроль трасу 66 на Луганщині найближчими тижнями, вони можуть перекрити ключову дорогу, якою росія користується для постачання своїх військ на окупованих територіях.

Отримуйте добірку найважливіших новин за день у нашій Viber спільноті.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW