Відновимо країну разом: інтерв’ю з архітектором



Ми публікуємо інтерв’ю з ініціатором та керівником проекту «ВІДНОВИМО.ОНЛАЙН» (Vidnovymo.online), де кожен може отримати допомогу в підготовці проектної документації для подальшого оформлення заявки на відшкодування за індивідуальні житлові будинки, пошкоджені в наслідок бойових дій.

Це архітектор, керівник комплексної архітектурної майстерні «АРХЕ ВІСТА», Прощенко Артем.

Артем, Ви – архітектор. Ви створюєте проекти майбутніх будівель, розплановуєте. Ваша діяльність – про творення. Зараз в Україні триває війна і ось уже півроку війська рф бомбардують наші міста та руйнують усе те, що наш народ створював десятиліттями та століттями. Крім відібраних і назавжди змінених життів українців, знищується архітектура та інфраструктура, багато бізнесів зараз почуваються, м’яко кажучи, не дуже або взагалі закриваються. Як почувається архітектурний бізнес зараз? І як почувається архітектор, який найкраще знає, що ламати не будувати?

Що ж, ми в «АРХЕ ВІСТА», як і всі українці, були шоковані та захоплені зненацька того ранку 24 лютого. Особисто для мене найважчим періодом був, мабуть, перший місяць війни, коли довелося адаптуватися до нового життя у військових умовах. Вже у квітні до нас прийшло розуміння, що не можна ставити на паузу життя та роботу, адаптуйся, як то кажуть, чи помри. Ви говорили про руйнування, і вони справді жахають, але водночас я бачу і те, скільки у нашого народу волі до життя та до творення. Це надихає та дає спортивну агресію. Зростає впевненість, що ми відбудуємо і «відновимо Україну разом». Починаючи з травня ми "засукали рукави" і спробували відновити роботу компанії, і звичайно ж зіткнулися з безліччю нових викликів (назвемо це м'яко, викликами). Як Ви і сказали, бізнесам доводиться нелегко в умовах воєнного часу, і ракети, що летять щодня, не сприяють поліпшенню інвестиційного клімату. При цьому держава зараз робить все можливе для того, щоб реанімувати бізнес, це обнадіює, проте нашій сфері буде потрібен час, щоб вона ожила. Виходить, ми справді перебуваємо в деякому очікуванні, і знаємо, що після Перемоги ми матимемо багато цікавої та складної роботи, відновлюючи Україну.

Виходить, що діяльність вашої компанії на разі зупинилась, так би мовити «до кращих часів»?

Тут вже точно ні. Я і раніше був трудоголіком, і війна це не змінила. Сумувати без діла мені та колегам не довелося. Ще на початку війни, активно займаючись волонтерством, як і багато українців, я був вражений тим, яка велика кількість людей включилася в допомогу фронту та забезпечення безпеки на всіх територіях країни. За яке завдання не візьмися, виявляється, що навколо тебе багато людей, які з тобою пліч-о-пліч готові робити цю роботу.

Так, доводиться іноді навіть конкурувати за можливість поволонтерити

Бувало й таке. Це дуже тішило, але я постійно замислювався над тим, що десь можу бути більш ефективним, застосовуючи свої вузькі професійні навички, якщо на розвантаження гуманітарних грузів вже стоїть черга бажаючих допомогти. І ось, у перші ж дні після того, як окупантів було вибито з території Київської області, ми побачили шокуючі кадри руйнувань у звільнених населених пунктах, і зрозуміли, що нам є де прикласти свій професіоналізм. Із фахівців, які на той період були у Києві, ми змогли зібрати невелику команду для того, щоб допомогти тим, хто потребував нашої професійної допомоги.

Наприкінці квітня держава вже сформувала першу редакцію роз'яснень щодо підготовки документів на компенсацію для тих, у кого в вході бойових дій були пошкоджені або повністю зруйновані будинки. Далі була ціла низка Постанов і Коментарів, в яких не так просто розібратися самостійно.

Тобто люди, що потребують відновлення житла, не можуть самостійно зібрати потрібний пакет документів для виплати компенсацій?

Можуть, та це не легко. Але справа ще і в тому, що серед документів, які має підготувати постраждалий, основні це ті, для складання яких потрібні вузько спеціалізовані кадри з відповідним рівнем кваліфікації та сертифікатом, що це підтверджує. І такі спеціалісти знайшлися в нашій команді «АРХЕ ВІСТА».

Це і є історія створення онлайн ресурсу «ВІДНОВИМО.ОНЛАЙН»

Не зовсім так. Зайнявшись цим питанням, ми зрозуміли, що до нас приходить досить багато питань, що повторюються, і ось тоді ми вирішили зібрати в одному місці всі корисні відповіді на найчастіші питання. Намагалися викласти все максимально просто. Ми доповнюємо цей ресурс, щоб він був актуальним і зручним у використанні, для цього аналізуємо всі запити, що надходять. Адже люди, які звертаються до нас, перебувають у стресовій ситуації і їм потрібні прості та ясні алгоритми, зручна форма подання заявки. Зараз ми готуємо оновлену версію ресурсу, яка дозволить ще оперативніше обробляти заявки. Ми зіткнулися з тим, що багато людей постраждали, і незважаючи на зусилля місцевих адміністрацій взяти це питання під контроль, поки залишається велика кількість людей все ще на початковому етапі підготовки документів. Боюся, що це питання буде ще актуальним якийсь час.

Якій кількості людей вам з колегами вже вдалось допомогти?

Насправді не так багато, як хотілося б. На жаль, ми дуже обмежені у можливостях. Все, що ми можемо робити, робиться виключно силами фахівців нашої невеликої команди.

Це люди лише із Київщини?

Ми намагаємось розвивати нашу географію, оскільки почали отримувати запити з інших областей України. Доводиться творчо пристосовуватися до актуальної ситуації.

Адаптуйся чи помри…?

Мабуть, так. Наприклад, отримавши запит із Чернігівської області, ми змогли знайти колег із Чернігова, хто погодився приєднатися та допомогти. Так ми зрозуміли, що наш проект може розвиватися і ми охопимо більшу кількість людей, якщо наші лави поповнюватимуть колеги з різних міст, тому почали активно шукати співробітництва. Тепер наш ресурс Vidnovymo.online може допомогти фахівцеві і постраждалій від війни людині знайти один одного. Це дуже нас надихнуло. Тому, шановні колеги, приєднуйтесь! Ми зазначаємо на сайті, що до нас можна звертатися і з інших областей України, і ми намагатимемось зробити все можливе, щоб якось відреагувати на ваш запит і не залишитись осторонь.

З якими труднощами ви зіткнулися? Що для вас найскладніше у цьому проекті?

Наш проект благодійний і зараз усі проектно-вишукувальні роботи виконуються виключно на добровільних засадах та за рахунок нашого колективу. Виїзд на один об'єкт для ретельного обстеження та фіксації пошкоджень із віддаленістю понад 30 км від Києва займає, по суті, робочий день. Якщо їхати далі то за світловий день можна просто не встигнути, що спричиняє додаткові складнощі. Тому ми маємо певні обмеження, і справді, непросто доводиться, коли не вистачає рук та інших ресурсів для допомоги. Крім того, звертаються до нас люди в дуже важких життєвих ситуаціях, а ми підтримуємо їх лише на невеликому етапі цього складного шляху і мимоволі живемо і пропускаємо через себе безліч важких історій. Тяжко буває, що не можеш допомогти більше.

А що надихає?

Ентузіазм та енергія колег. Можливість бачити незламність та стійкість людей на шляху важких випробувань. Те, що географія проекту розширюється, це означає, що ми робимо потрібну справу. (І що ЗСУ – неймовірно круті!). До речі, про натхнення: одного разу ми навіть отримали запити з проханням допомогти у підготовці документів на відновлення будинку на тимчасово окупованій території. І ми обов'язково відреагуємо на цей запит, сподіваюся дуже скоро!

Що ж, якщо ви так оптимістично дивитеся в майбутнє, вам таке питання: як, на вашу думку, зміниться архітектура майбутньої України після війни?

Оновлена ​​архітектура України буде більш сучасною, цікавою та безпечною.

Як не сумно, але багато зруйнованих майже повністю міст так чи інакше доведеться замінювати концептуально новим міським ландшафтом за вимогами сучасних правил безпеки та естетичних запитів. Допомога світової спільноти, на яку ми розраховуємо – це не лише фінансова підтримка, а й готовність передових фахівців ділитися своїм досвідом та знаннями. Вже зараз є цілі команди закордонних колег, які хочуть взяти участь у відновленні наших міст, принести сучасні технології та накопичені знання. Це обов'язково привнесе в нашу архітектуру новий сучасний вигляд. І звичайно, безпека нових будівель стане пріоритетом номер один, тут нам дуже допоможе досвід Ізраїлю та інших країн, які мають унікальні напрацювання у цьому питанні.

Яка райдужна у вас вийшла картина. Скоріше б настали ці часи!

Так, ми всі з нетерпінням чекаємо. Разом до Перемоги! Слава Україні!

Підписуйтеся на наш Telegram. Оперативно про найважливіше. Тільки перевірені новини



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW