Потрібне термінове створення зон ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС: результати звіту МАГАТЕ



У вівторок, 6 вересня, Міжнародне агентство з атомної енергії опублікувало 52 сторінку звіту за підсумками візиту місії на захоплену російськими окупантами Запорізьку АЕС. У МАГАТЕ зауважили, що це перший випадок «воєнного конфлікту» на ядерному об'єкті і що аварія може мати серйозні наслідки як в Україні, так і за її межами, повідомляє редакція.

У висновках МАГАТЕ сказано, що зараз існує гостра необхідність вжити тимчасових заходів для запобігання ядерній аварії, зокрема встановити безпечну зону навколо ЗАЕС. Агентство готове розпочати консультації для термінового створення такої зони.

«До завершення конфлікту і відновлення стабільних умов існує нагальна потреба у проміжних заходах для запобігання ядерній аварії внаслідок фізичної шкоди, спричиненої військовими діями.

Цього можна досягти шляхом негайного створення охоронної зони ядерної безпеки. МАГАТЕ готове негайно розпочати консультації щодо термінового створення такої зони ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС», – зазначається в документі.

Експерти МАГАТЕ, що залишилися на станції, відстежуватимуть ситуацію і отримуватимуть інформацію безпосередньо на місці, а їхня постійна присутність «матиме першочергове значення для стабілізації ситуації».

У звіті сказано, що військова техніка на ЗАЕС та бойові дії поряд із територією станції загрожують системі її захисту, а обстріли в цьому районі необхідно припинити. Дуже розчарувало те, що місія не вказала, хто саме їх здійснює.

Але інспектори МАГАТЕ написали, що побачили російських військових, їхній транспорт і техніку на Запорізькій АЕС, у тому числі кілька військових вантажівок у машинних залах на першому поверсі. Нібито воно там розташоване для охорони. При цьому агентство рекомендує прибрати весь транспорт із районів, де це може вплинути на роботу систем безпеки та обладнання.

Потрібне термінове створення зон ядерної безпеки та захисту на ЗАЕС: результати звіту МАГАТЕ, фото-1

МАГАТЕ також рекомендує «відновити належне робоче середовище» для персоналу ЗАЕС, який працює в умовах стресу, під тиском та при обмеженому штаті, що підвищує ризик людської помилки.

Агентство вважає, що присутність старшого технічного персоналу Росатому може призвести до втручання в нормальну роботу оперативного керівництва і створити потенційне тертя, коли справа доходить до ухвалення рішень.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW