Як заманювали в школу дітей в окупованому Маріуполі, - ФОТО



Батіг і пряник. Так можна охарактеризувати тактику окупаційної адміністрації Маріуполя щодо дітей шкільного віку та батьків. Окупанти обіцяють матеріальну винагороду, якщо батьки погодяться віддати свою дитину в російську школу, і погрожують відібрати дитину, якщо батьки ухвалять рішення відмовитись від російської освіти.

10 тисяч російських рублів пообіцяли окупанти кожній родині, яка віддасть дитину на перепрограмування. Цей термін – не фігура мовлення і не красива метафора. Саме про необхідність перепрограмування дітей в Україні говорили педагоги та представники російської влади на спеціальному освітньому форумі в серпні.

Тож ті батьки, які думають, що краще дитині вчитися читати та писати, ніж сидіти дома, мають розуміти, на що вони наражають власну дитину.

Окрім матеріальної допомоги, кожній дитини вчора вручали подарунки. Першокласникам – аж по два подарунки. Один – від так званої «ДНР», другий – від Санкт-Петербурга.

Це два рюкзаки з канцелярськими товарами, щоденниками тощо. Подарунки корисні, відзначають батьки. Ті, що від «ДНР», були без жодної політичної, партійної символіки. А ось від Санкт Петербургу – всі в російських гербах та триколорах.

Батьки першокласників в одній з маріупольських шкіл розповіли, що дітям 1 вересня гімн росії не вмикали. Якось так обережно поводились і з дітьми, і з батьками. Коли запропонували роздати всім дітям російські прапорці, батьки ідею не підтримали, і діти пішли у класи без російських триколорів.

Але урок історії росії в маріупольських школах таки відбувся. Говорили дітям про єдність росії, новоросії та України, спільну історію і спільне майбутнє.

Тим батькам, які відмовились віддавати дітей в російську школу, навпаки, погрожували. Для початку штрафом в розмірі 40 тис. руб., а потім позбавлення батьківських прав.

Тож вибір у батьків в окупації не великий. Хоча деякі зізнались 0629, що готові навіть підпільно навчати дітей в українській дистанційній школі.

Безпека. Окупанти обіцяли відкрити 16 шкіл 1 вересня, проте не встигли. Частина шкіл досі без вікон, недобудована. Проте навіть такі школи прийняли дітей. Учні перших та останніх класів сіли за парти.

Інші вчились дистанційно.

Окупанти кажуть, що в Маріуполі 12 тис. дітей сіли за парти. Але батькі кажуть, що навіть в умовах непрацюючих шкіл тим закладам, які відкрились, було важко набрати дітей в класи. В кожній з 16 шкіл – всього по 1-2 перших класа чисельністю  від 15 до 20 чоловік. А все тому, що більшість батьків в Маріуполі виявились відповідальними і не залишили дітей в окупації.

Завтра у дітей в Маріуполі буде вихідний. До занять вони пристануть вже 5 вересня.

Читайте також: Чому так багато зрадників серед маріупольських вчителів. Розповідає директор школи №65 Богдан Хомусяк



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW