Дистанційне навчання: всі «за» і «проти». Думки чернігівських батьків



До початку нового навчального року залишилися лічені дні. Тому нагальним залишається питання формату навчання. Думки чернігівських батьків з цього приводу розділилися. Управління освіти провело опитування для батьків з приводу того, як би вони хотіли бачити навчання своїх дітей цього року: онлайн чи офлайн.

Головною умовою для очного навчання є наявність облаштованих укриттів. Очікуваний контингент для шкіл на цей рік – 28 тисяч 300 учнів. За словами начальника міського Управління освіти Василя Білогури, 57% батьків визначилися, що хочуть, аби навчання було дистанційне, а 43% – виступають за очне навчання.

Василь Білогура, Прес-служба Чернігівської міської ради

Василь Білогура, Прес-служба Чернігівської міської ради

Протягом літа місто активно готувалося до початку навчального року, для цього там, де є можливість, облаштовували укриття, аби діти змогли там перечекати повітряну тривоги. Міський голова Владислав Атрошенко наполягає на тому, що необхідно дати можливість навчатися офлайн всім, хто цього забажає.

Владислав Атрошенко, Прес-служба Чернігівської міської ради

Владислав Атрошенко, Прес-служба Чернігівської міської ради

«В одному колективі директори – за, а в іншому колективі директори – проти. А процеси тут не простежиш, у групах спілкуються, а потім нагору видається як думка батьків. Але ж є відсоток, де позиція директора чітка, то 70-80 відсотків із загального штату будуть у місті і будуть проходити очне навчання. А є позиції в окремих школах, де ті самі батьки, з того самого Чернігова, не з Марсу чи Місяця, в них менше 40 відсотків».

Якщо учень має бажання навчатися очно, а школа не працюватиме в такому режимі, можна буде перевестися в інший заклад. Таку думку по цьому чутливому питанню також озвучив секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако.

Олександр Ломако, Прес-служба Чернігівської міської ради

Олександр Ломако, Прес-служба Чернігівської міської ради

"Управління освіти з керівництвом закладів зараз дуже активно працюють, щоб діти з тих шкіл, які хочуть навчатися офлайн, але не можуть у своєму закладі, щоб повністю увесь клас, або вся школа, згідно з графіком в іншій школі знаходили "вікна", або до обіду одна школа, після інша школа, працювали в будівлі іншої школи. Будуть і такі у нас школи, можливо, тимчасово будуть працювати. Уся школа, щоб не розривати зв’язки з дітьми, не міняти класи, вчителів і так далі", – розповів Олександр Ломако.

З його слів, сьогодні виконавчий комітет міської ради виділив гроші на функціонування КП "Шкільне". Тому з 1 вересня у цих 18 школах буде організоване харчування. Також протягом навчального року батьки можуть змінити форму навчання для своєї дитини з очної на дистанційну і навпаки. Але офлайн навчання залежатиме від ситуації в регіоні.

Батьки чернігівських школярів також активно коментують це питання. Тому ми провели опитування серед батьків, за результатами якого можна зробити висновки, що за дистанційне навчання виступають переважно батьки дітей, які навчаються з 3 по 8 класи. Натомість, батьки дітей, що навчаються з 9 по 11 класи, наполягають на необхідності навчання офлайн, аргументуючи це тим, що систему дистанційного навчання однозначно потрібно доопрацювати. Вони сумніваються у тому, що майбутні випускники зможуть належним чином отримати всі необхідні знання. Батьки дітей із початкових класів також наполягають на очному навчанні, обумовлюючи це заохочуванням дітей до соціалізації, але їх турбує питання безпеки.

«У мене два сина. Один із них зараз має йти до 9 класу. Я сильно обурена та стривожена тим, що хлопці не зможуть отримати всі знання, які вони могли б отримати в школі. Особливо хвилююсь за старшого. Йому наступного року потрібно буде вступати до коледжу. Тому скоріш за все доведеться займатися з репетитором, бо за останні роки дистанційного навчання їх жага до знань значно зменшилася. Тому я обома руками «за» очне навчання.» - коментує мама 8-класника Кирила та 9-класника Максима пані Оксана.

Пані Світлана, мати 7-класниці Даші та 8-класника Івана наполягає на тому, що очне навчання необхідне, але за таких умов головне безпека дітей.

«Найкращим варіантом було б навчання змішаної форми. На мою думку, уроки, які можна провести онлайн, нехай так і будуть. А такі, які потребують присутності дитини в школі, нехай би залишалися офлайн. Потрібно до максимуму скоротити перебування дітей у школі. Але виключати його повністю не можна.» - аргументувала свою думку пані Світлана.

Пані Наталя, мати 10-класниці Каті і 2-класниці Маші також прокоментувала свою думку з приводу вибору формату навчання. Вона хотіла би, щоб її діти навчалися очно.

«У школі нам спершу пропонували три формати навчання: очне, дистанційне або змішаного формату. Потім змішаний формат відмінили і сказали визначитися. Наша школа обрала навчання офлайн, а ті діти, які хочуть навчатися дистанційно, будуть навчатися на базі інших шкіл. Дітей обіцяли розділити на дві групи. Тому тепер мені трохи спокійніше. Я, звісно, переживала, що діти під час повітряної тривоги будуть панікувати та штовхатися, але вчителі запевняють, що все буде добре.»

Життєві обставини інколи змушують робити складний вибір. Так Сталося і з пані Світланою, мамою 5-класника Колі. Вона хотіла б, щоб її син начався офлайн, але зараз немає можливості цього зробити.

«У нашій школі пропонували дітям навчатися офлайн. Але для себе ми обрали інший формат. Зараз плануємо поїхати до бабусі у село, там безпечніше буде. А синочок не хоче переходити в іншу школу. Тому ми вирішили навчатися дистанційно. До того ж, за останні роки ми вже до цього звикли.»

Питання вибору формату навчання стало найбільш обговорюваним у останні часи. Збереження очного формату є дуже важливим, але потрібно враховувати і бажання батьків, які хвилюються за безпеку своїх дітей.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW