У с. Радовель працює один з найсучасніших в Україні ліцеїв



Тут ранок понеділка починається не з контрольної чи нудного уроку, а з... чаювання. А після уроків дітей практично проганяють зі школи: тим не хочеться додому. У Новоград-Волинському районі, у с. Радовель, функціонує ліцей, який увійшов до списку найсучасніших українських шкільних закладів. Тут 23 класи, майже 400 дітей, а ще 100 дітей у черзі. Про діяльність ліцею розповів каналу Новоград TVМихайло Весельський, меценат, член Наглядової ради біотехнологічного ліцею «Радовель», ідейний натхненник.

У чому головна особливість

Суть освітнього процесу у ліцеї – розвиток дитини, а не навчання чи виховання. Дитина розвивається, коли їй цікаво. Єдиний чинник, який рухає дитиною по-справжньому – її інтерес.

У дворі ліцею скульптурна композиція: барельєф із Беатріче, а навпроти – скульптура здивованого Данте Аліг’єрі. Михайло Весельський каже, що так само мають дивуватися й школярі усьому, чому навчають у школі.

Схоже, діти справді здивовані й зацікавлені, бо їх доводиться після уроків силоміць відправляти додому.

Навчання стоячи та шведські стінки: все, аби діти не втомлювались

Підхід до навчання унікальний. І перше, про що подбали – зручність для дітей. Взяти хоча б меблі. Вони лиш віддалено нагадують звичайні шкільні парти. Їх можна як завгодно поєднувати між собою. Меблі робили під замовлення. Є й для занять стоячи, причому школярі стоять босими ногами на килимку. Це щоб промасажувати ступні та зняти втому, яка виникла при сидінні. Кожних 15 хв вчитель ротує тих, хто стоїть і тих, хто сидить.

Також у класах є шведські стінки, де діти висять, лазять, граються. Головне, аби вонирозвантажили хребет. А на стелі облаштували офтальмологічний тренажер: діти протягом певного часу пробігають очима по відповідних лініях, розвантажуючи зорову систему.

У с. Радовель працює один з найсучасніших в Україні ліцеїв, фото-1

Каліграфія, гендерний поділ та математика через ткацтво

Цікавий підхід і до писання. В той час, як звучать заклики відмовитися від письма у школі, тут вивчають каліграфію. Почали з першачків, а протягом 2-3 років перейдуть на перове писання усі класи.

Окремо навчаються хлопчики, окремо – дівчатка, хоча вони на перерві перетинаються. Михайло Весельський каже, що це не данина традиції. Під цим є наукове підґрунтя, адже хлопчик і дівчинка розвиваються по-різному.

- Знання в традиційних школах подаються через заучування, а заучування не призводить до того, що дитина стає розумнішою: вона запам’ятовує, а тоді забуває. А якщо знання отримувати через власний досвід, тоді розвивається функція думання і вміння, - каже меценат.

Наприклад, вивчають математику через... ткацтво, адже там є компоненти, які охоплюють практично всю математику.

Що це цікавого у ліцеї

Школу справді облаштували, щоб дітям було якомога зручніше та цікавіше. Тут є стадіон, покриття на якому відповідає стандартам УЄФА. Галерея вчителів, музична студія, зал боротьби, клас хореографії, студія шиття, студія «метал-дерево», навчальна кухня – чого тут тільки нема. Навіть прагнуть кожного з дітей навчитися грати на якомусь інструменті.

Навіть звіти вчителів тут не на папері, а діти демонструють, чого ті їх навчили.

У планах – дообладнати стадіон та запустити підготовку фахових кулінарів із виданням сертифіката. А з наступного року діти не ходитимуть на навчання із гаджетами.

Закликає меценат підприємців створювати подібні школи й приносити таким чином користь суспільству.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW