"Народний байрактар", що став "народним супутником" - які основні фейки



Сергій Притула розповів, що гроші на "народний бакрайтар" підуть на "народний супутник". Навколо цієї теми вже утворилося чимало фейків.

25 червня закінчився проєкт "Народний Байрактар", під час якого українці спільними зусиллями зібрали понад 600 млн грн. Зібрані кошти планувалося витратити на три ударні безпілотники "Байрактар", проте турецька компанія-виробник "Байкар" вирішила передати безпілотники для української армії на безоплатній основі.

Від так постало питання, на що максимально ефективно витратити зібрані кошти. 18 серпня громадський активіст і шоумен Сергій Притула повідомив, що на зібрані кошти українці придбали космічний супутник.

Центр протидії дезінформації при РНБО спростував основні фейки навколо цієї теми.

Фейк: ми «скидалися» на «Байрактари», а витратили гроші на якийсь незрозумілий супутник!

Компанія «Baykar Makina» безкоштовно надасть Україні 3 «Байрактари», а рішення про купівлю супутника приймалося не одноосібно Фондом С.Притули, а у декілька кроків із спеціалістами МО, ГУР, СБУ та особисто О.Резніковим.

Фейк: сказали, що купили супутник, а насправді він всього лише в «оренді».

Українці справді придбали один супутник, який зможуть використовувати до кінця його «життя». Також компанія ICEYE надала у користування «сузір’я» із понад 30 своїх супутників на рік.

Фейк: ЗСУ й так отримували знімки від наших партнерів, знайшли куди «списати» гроші.

Так, інформацію з супутників партнерів ЗСУ отримували, але менш оперативно та лише ту, що нам надавали. Поставало питання актуальності та швидкості даних.

Про цільове використання коштів дізнавайтеся на сторінці Фонду.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW