"Військовий облік для жінок": Міноборони і Генштаб хочуть скоротити список професій



Ганна Маляр, заступниця міністра оборони зробила заяву, що Генеральний штаб ЗСУ хоче скоротити перелік спеціальностей, представниці котрих повинні будуть стати на облік військовозобов'язаних.

Як інформує "НВ", Маляр пояснила, що, виходячи з досвіду розгортання частин ЗСУ та інших військових формувань, в Україні немає гострої необхідності збільшувати кількість жінок на військовому обліку.

Водночас в українській армії залишається потреба у спеціальностях та фахівцях у сферах медицини, радіотехніки і харчових технологій.

За словами заступниці міністра, Головне управління персоналу Генштабу пропонує внести такі зміни в законодавство:

скоротити список спеціальностей та/або професій, після отримання яких жінки беруться на облік військовозобов'язаних відповідно до нинішніх потреб ЗСУ;

запровадити добровільну постановку на військовий облік представниць спеціальностей із доопрацьованого списку;

визначити, що організація взяття жінок на облік розпочнеться не раніше ніж за місяць після закінчення особливого періоду в Україні.

Маляр пояснила, що обов’язковість військового обліку жінок з відповідними спеціальностями — це норма закону Про військовий обов’язок і військову службу, яку Міністерство оборони та Генеральний штаб не можуть змінити.

«Якщо буде змінено цю норму, Міноборони і Генштаб її виконає. Від себе ми підготували пропозиції щодо цих змін у бік добровільності, й наш варіант законопроєкту перебуває зараз на погодженні в інших міністерствах — такий порядок. Але ухвалювати рішення буде парламент», — додала вона.

Заступниця міністра також заявила, що з 2014 року жодна жінка не потрапила на фронт примусово, а лише за її згодою.

З 1 жовтня 2022 року представниці деяких професій і спеціальностей мають стати на облік. Після цього на них як на військовозобов'язаних також поширюватиметься обмеження на виїзд.

У Міністерстві юстиції України 21 березня 2022 року зареєстрували новий наказ із оновленим переліком спеціальностей і професій, отримавши які, жінки мають стати на облік. Цей перелік скоротили до 14 спеціальностей і семи професій.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW