«НАТО віновато». Які фейкі насаджувала росія на сході України протягом липня



В тому, що на Донбасі гинуть люди, винні не ті, хто взяв в руки зброю і пішов в іншу країну вбивати, а той, хто дав людям зброю для захисту від тих, хто прийшов їх вбивати. 

Цей наратив став головним в російські пропаганді, яка ретранслюється на сході України останнім місяцем. Спочатку цей меседж озвучують центральні пропагандистські канали росії, а потім тезу підхоплюють і регіональні пропагандисти разом з окремими «відомими російськими блогерами».

Але брехня про зброю НАТО - це не єдине, чим займалась російська пропаганда останніми тижнями. Після того, як Україна отримала статус кандидата у ЄС, всі очікували, почалась кампанія з дискредитації країн – членів ЄС, найбільших друзів України. Наразі, весь липень донецькі регіональні пропагандисти займались лише однією «важливою справою» - принижували Польщу та Україну і доводили, що єдина мета, через яку Польща допомагає українцям – це бажання захопити та підкорити нашу країну.

Як це відбувається в хворих головах росіян – читайте далі.

«НАТО віновато»

Постачання зброї Україні з боку західних країн та США почалось ще до початку відкритого воєнного вторгнення росії в Україну. Так, це була лише оборонна зброя, тим не менш, вона допомогла  Збройним Силам України ефективно воювати і зупинити наступ ворога на півночі країни та Київщині навесні.

Дивно. Росіяни не жалілися на західну зброю  - ані в січні, до початку наступу, ані в квітні, коли вимушені були відступати на півночі.

Але три тижні тому у них раптом почалась справжня істерика через ту зброю.

В Горлівці загинула дитина – зброя НАТО винувата. Спалахнули боєприпаси в Каховці – це НАТО всіх вбиває. 

«Кількість жертв серед цивільного населення ДНР збільшилась більш ніж в 2 рази через застосування бойовиками дальнобійних систем зразка НАТО та систем залпового вогню Точка У», - пише донецьке пропагандистське видання Оплот ТВ.

«НАТО віновато». Які фейкі насаджувала росія на сході України протягом липня, фото-1

При цьому кількість жертв серед населення, щоб можна було порівняти, вони не наводять. Не можуть. Бо якщо вони почнуть порівнювати кількість жертв серед цивільного населення Донецька в 2016, 2017, 2019 роках і зараз, то раптом з’ясується, що дурна байка про те, як «укронацисти 8 років обстрілювали Донецьк» - дійсно, просто байка.  

Тому не порівнюють, цифр не надають, але лякають.

«Хочу засмутити недоумків, які радіють смертям дітей на Донбасі,  - пише пропагандистське видання «Харцыз». – Скоро для вас почнеться новий етап СВО, з використанням зовсім іншої зброї».

«НАТО віновато». Які фейкі насаджувала росія на сході України протягом липня, фото-2

Погрожують почати космічну війну по позбивати усі американські супутники, щоб ті не допомагали НАТОвській зброї.

«НАТО віновато». Які фейкі насаджувала росія на сході України протягом липня, фото-3

Що ж таке трапилось, що у російських пропагандистів почало так пригоряти, аж до погроз ядерною зброєю?

А трапились новітні системи протиповітряної оборони від країн – членів Альянсу, а також американські ракетні комплекси HIMARS.

Проте НАТО до їх поставок немає жодного стосунку.

29 червня НАТО дійсно розширило  свою підтримку України - лідери 30 держав Організації Північноатлантичного договору на своєму саміті в Мадриді погодили новий комплексний пакет допомоги Україні. Але в рамках цього пакету НАТО надає лише нелетальну зброю. А ось летальну Україні надає не НАТО, а країни – члени. І це саме та зброя, яка змусила росіян істерити.

Ми не знаємо всього переліку і видів зброї, яку отримує Україна. Багато країн ЄС, які надсилають її,  роблять це секретно, без розголошення.

Але ми знаємо, що щонайменше дві речі дуже псують життя росіянам. По-перше, українська ППО, яка нещодавно отримала підкріплення у вигляді зенітно-ракетних комплексів NASAMS, які США розробили спільно з Норвегією. По-друге, американські HIMARS разом з британськими  MLRS, які відрізняються від колісних HIMARS гусеничним шасі та удвічі більшим боєзапасом.

Всього три тижні використання, але вони докорінно змінили хід бойових дій. За ці три тижня, незважаючи на те, що росія сконцентрувала всю міць на східному фронті, вона не змогла суттєво просунутись і фактично зараз вже тиждень стоїть на місці.

А на Херсонському напрямку ще і втрачаючи метр за метром української землі.

Тому на фоні страху перед зброєю НАТО російські політики раптом вирішили повернутись до старої і вже майже забутої тези про те, що росія і Україна – це одне і теж саме, і вони мають  бути разом в протистоянні з агресивним  західним світом. 

«Продолжающаяся русофобия Запада вскоре пополнится ещё и украинофобией, ведь у Европы и США одна цель — уничтожить как можно больше русских, а к их пониманию „русских“ относятся и украинцы», — заявив депутат госдумы рф Михайло Делягін.  І таких заяв стає все більше

«Підступна Польща»

Польща стала першою країною, яка простягнула руку допомоги українцям. І стала країною, яка прийняла у себе найбільше число біженців. 

Польща друга після США країна за кількістю і рівнем допомоги та підтримки. Станом на липень Польща вже надала Україні допомогу на загальну суму понад 3 мільярди доларів США. Ідеться про військову допомогу, пально-мастильні матеріали, фінансову підтримку, гуманітарні вантажі, медичне обладнання.

Вдячність українців вилилась в низку державних угод між Україною та Польщею, які максимально спростили життя і українцям, і полякам, які курсують між двома країнами.

Це логічне рішення урядів двох країн просто розлютило керівництво російської держави. Будь-яке зближення з ЄС  - це крок подалі від росії. Тому  весь липень російські пропагандистські ресурси просто бомбили своїх читачів в Донецькій області повідомленнями про поляків, які, немов би, хочуть захопити Україну, створити тут польській уряд, українців зробити своїми рабами.

Ну тобто росіяни зараз полякам приписують все те, що вже роблять самі на окупованих територіях.

Ось фейки і маніпуляції, які ми зафіксували за три останні тижні:

Брешуть про відмову волонтерських центрів в Польщі приймати біженців з України (насправді в деяких містах центри допомоги дійсно стали зачинятись, але не через небажання поляків допомагати, а через зменшення кількості людей, які прибувають з України).

Запускають фейк, немов у Львові та Тернополі всі ціни на товари в супермаркетах на польській мові. Насправді це не відповідає дійсності. А фото зроблене в прикордонному магазині.

«НАТО віновато». Які фейкі насаджувала росія на сході України протягом липня, фото-4

Пишуть, посилаючись на службу зовнішньої розвідки рф, що план "анексії" Західної України Польщею вже практично вирішений. Причому не ким-небудь, а Вашингтоном. Під прикриттям миротворчої місії. Тут навіть нема що коментувати.

Золотовалютній запас України немов би вже вивезений до Польщі, «резервный центр обработки данных государственной налоговой службы Украины» з інформацією про громадян України вже "забрала" собі Варшава. Першим це вигадав російський розвідник Наришкін (вже не знаємо, що саме він мав на увазі, який такий резервний центр, мабуть щось з російським переплутали). А потім підхопили цю маячню всі російські, белоруські пропагандисти, і далі фейк докотився до донецького регіону.

Але попри заяви, страшилки та побрехенькі російських фейкометів, Захід продовжує надавати зброю Україні, поляки продовжують допомагати українцям, приймати їх у себе і створювати умови для життя та праці, а ми продовжуємо фіксувати фейки і розповідати вам про них.

Читайте також: Біолабораторії, розробка та постачання зброї, кров малюків. Які фейки вигадувала роспропаганда для дискредитації ООН та Червоного Хреста



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW