На що слід звернути увагу батькам, готуючись до нового навчального року



Нові виклики перед українським суспільством поставив 2022/2023 навчальний рік. Сьогодні саме батькам учнів (студентів) вирішувати, за якою формою здобувати освіту їхнім дітям.

Управління Державної служби якості освіти у Житомирській області звертає увагу батьків учнів на нормативно-правові документи, що передбачають різні форми здобуття загальної середньої освіти (далі – ЗЗСО) та умови, за якими вони можуть бути організовані.

Читайте також: Білий лелека: Символізм в українській культурі

Так, п.3 ст.4 Закону України «Про повну загальну середню освіту» визначає можливість здобуття освіти за очною (денною), дистанційною, мережевою, індивідуальною (екстернат, сімейна (домашня) форми чи форма педагогічного патронажу) формами.

Порядок організації здобуття повної загальної середньої освіти за індивідуальною формою у ЗЗСО визначає Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти (наказ Міністерства освіти і науки України від 12.01.2016 № 8, у редакції наказу МОН України від 10.02.2021 № 160).

Для забезпечення індивідуальної форми здобуття освіти можуть використовуватися технології дистанційного навчання. Причому заклад освіти (ЗО) може організовувати здобуття освіти за індивідуальною формою незалежно від місця проживання особи та від наявності вільних місць у класі.

Екстернат може організовуватися, зокрема для осіб, які:

- із поважних причин не можуть відвідувати навчальні заняття в ЗО;

- є громадянами України, які здобувають повну загальну середню освіту за кордоном (в закладах освіти інших країн);

- бажають самостійно опанувати зміст окремих навчальних предметів за певний клас.

Сімейна (домашня) форма може бути організована для осіб віком до 18 років, батьки, інші законні представники яких виявили бажання організовувати освітній процес самостійно.

ЗЗСО за територією обслуговування не може відмовити в зарахуванні особи на сімейну (домашню) форму здобуття освіти.

Педагогічний патронаж може бути організовано, зокрема для осіб, які:

- перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я;

- за станом здоров’я не можуть здобувати повну загальну середню освіту за денною формою.

Головною вимогою організації навчання у ЗО в умовах правового режиму воєнного стану за очною (денною) формою навчання є безпекова ситуація регіону та наявність облаштованого укриття на території ЗО або на відстані до 100 м від нього. Державна служба України з надзвичайних ситуацій надала Рекомендації щодо організації укриттів в об’єктах фонду захисних споруд цивільного захисту персоналу та дітей (учнів, студентів) ЗО.

Так, з метою забезпечення захисних властивостей найпростішого укриття важливо, щоб несучі та зовнішні огороджувальні конструкції були виготовлені із залізобетону, цегли або інших кам'яних матеріалів. Також можливо використання будівель з інших матеріалів за умов їх заглиблення у землю.

У розділі ІІІ Рекомендацій визначено основні вимоги до найпростіших укриттів:

- розміщуються у підвальному (підземному) або цокольному поверхах;

- розташовуються у складі основної будівлі закладу освіти або у безпосередній близькості до неї (до 100 м);

- не зазнають негативного впливу ґрунтових, поверхневих, технологічних або стічних вод;

- забезпечені електроживленням, штучним освітленням, системами водопроводу та каналізації. За відсутності водопостачання і каналізації укриття повинні мати окремі приміщення для встановлення виносних баків для нечистот;

- не мають великих отворів у зовнішніх огороджувальних конструкціях, наявні отвори (крім дверних) забезпечують можливість їх закладки (мішками з піском або ґрунтом, бетонними блоками, цегляною кладкою тощо);

- забезпечені не менше ніж двома евакуаційними виходами, один з яких може бути аварійним;

- через укриття не проходять водопровідні та каналізаційні магістралі, інші магістральні інженерні комунікації (за винятком внутрішньобудинкових інженерних мереж). Приміщення для укриття мають рівну підлогу, придатну для встановлення лав, нар, інших місць для сидіння та лежання;

- висота приміщень, зокрема дверних отворів, становить не менше 2 м, ширина дверних отворів – не менше ніж 0,9 м.

- отвори при входах (виходах) закриваються посиленими дверми із негорючих матеріалів (металевими або дерев’яними, оббитими залізом) або захисними екранами (кам’яними, цегляними або залізобетонними) на висоту не менше 1,7 м;

- укриття мають примусову або природну вентиляцію;

- забезпечується вільний доступ осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення (для ЗО з наявністю зазначеної категорії осіб).

Пам’ятайте, шановні батьки, що рішення щодо вибору форми здобуття освіти дітьми у 2022/2023 навчальному році має бути виваженим та враховувати безпекову ситуацію у вашому регіоні.

управління Державної служби якості освіти у Житомирській області!

Читайте: також У родини вісім дітей! Мати-героїня з Житомирщини: Нічого б не вийшло без допомоги мого чоловіка

Підписуйтесь на нас у соціальних мережах, ще більше оперативної інформації тут:

  • Telegram
  • Instagram
  • Facebook


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW