Долар по 40 гривень може стати вже найближчого тижня: українцям пояснили, чому це неминуче



Вже найближчим часом українці можуть побачити долар за 40 гривень. Для такого курсу валют є всі передумови. Стримати зростання курсу долара неможливо, воно невідворотне. Питання в тому – чи зросте він у ціні стрімко, чи підніматиметься поступово.

Такий прогноз від аналітика Олексія Козирєва публікує портал Minfin.

Якщо не брати до уваги зовнішні чинники, є також цілий ряд внутрішніх причин, які дуже впливають на курс долара в Україні, каже аналітик.

Зокрема, на зміну курсу долара впливають такі внутрішні причини:

  • Загострення на лінії фронту і зростання видатків бюджету як на війну, так і на соціальні платежі. Наша влада говорить уже про щомісячний дефіцит розміром не 5, а 9 мільярдів гривень. Стільки грошей нам все одно не дадуть.
  • Критичне скорочення експортних продажів. Через це бюджет щомісяця недоотримує величезні суми у валюті, і Нацбанк змушений продавати свої золотовалютні резерви, щоби якось підтримати гривню. Проте, навіть якщо порти розблокують, і експортні поставки збільшяться, то експортерам все одно не вигідно продавати зароблену валюту в Україні за фіксованим курсом 29,25 гривні.
  • Дозвіл НБУ купувати валюту під будь-які імпортні закупівлі. Це також підвищує доларовий дефіцит в Україні.
  • Друкування гривні у масових масштабах та її нестримна емісія.
Долар по 40 гривень може стати вже найближчого тижня: українцям пояснили, чому це неминуче

Долар по 40 гривень може стати вже найближчого тижня: українцям пояснили, чому це неминуче

Із зовнішніх причин найбільший вплив на валютний ринок здійснює можливе підвищення процентної ставки Федеральною резервною системою США. Якщо ФРС наприкінці липня вирішить підняти ставку вище, це надасть долару ще більшої привабливості і, таким чином, спричинить перетікання коштів з національних валют в американську. Отже, обвалить курси національних валют, включаючи і гривню.

Усі ці фактори призведуть до зростання курсу долара

Тому долар по 40 гривень – не страшний сон, а реальність, яку треба прийняти. Все залежить від того, коли Нацбанк наважиться відпустити курс долара. Якщо він зробить це вже найближчим часом, і при цьому розпочнеться активне експортне постачання зерна морським шляхом, то курс долара може стрімко зрости до 40 гривень. Однак таким він залишатиметься недовго. Під впливом припливу експортних доларів він почне знижуватися та встановиться десь на позначці 36-38 гривень.

Якщо ж НБУ й надалі триматиме долар "на прив'язі", це не врятує гривню від девальвації. Просто вона може бути плавнішою, проте Нацбанк все одно буде змушений розпродавати свої валютні резерви, аби хоч якось згладити наслідки доларового дефіциту на валютному ринку. А товар, який не виходить із дефіциту, дешевим бути не може.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW