Соціальні мережі та сайти українською: з 16 липня запрацювали нові норми мовного закону



З 16 липня 2022 року в Україні набувають чинності норми мовного закону.

Редакція 0512.ua нагадує, що змінилось з 16 липня.

Тепер сайти ведемо українською

Після 16 липня сайти та сторінки в соціальних мережах мають вестися українською мовою. Тобто YouTube-, Viber-, Telegram-канали, мобільні застосунки повинні транслюватися державною мовою.

Крім того норма стосується і  органів влади та місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності, ЗМІ, зареєстрованих в Україні, а також суб'єктів господарювання, які зареєстровані в Україні і надають тут свої послуги чи продають товари.

Українськомовна версія сайту повинна завантажуватися за замовчуванням для користувачів в Україні. Проте  версії іншими мовами можуть існувати паралельно.

Ця норма не поширюється на інтернет-сайти тих ЗМІ, які видаються винятково кримськотатарською мовою, іншими мовами корінних народів України, англійською мовою, іншою офіційною мовою Європейського Союзу. Про що зазначено у частині п'ятій статті 25 закону.

На товарі має бути українськомовний інтерфейс як на електронному екрані, так і на панелі керування зі звичайними кнопками.

Штрафи

Якщо ж норми закону виконуватись не будуть, то порушників чекають штрафи від  3400 до 8500 грн, якщо порушення вчинено вперше. За повторне порушення сума штрафу може досягати 11 900 гривень.

Також на порушників складатимуть протоколи про адміністративні правопорушення.

Соціальні мережі та сайти українською: з 16 липня запрацювали нові норми мовного закону , фото-1

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW