"На сьогоднішній день про якусь продовольчу небезпеку чи нестачу хліба мова не йде",- радник начальника Криворізької РВА, - ФОТО, ВІДЕО



В Криворізькому районі аграрії збирають врожай. Через військову агресію рф фермери не мають змоги вивозити зібраний врожай за звичними формами та продавати за ринковими цінами.

Про це журналістам повідомив радник начальника Криворізької РВА з військових питань Олександр Фастовець.

- Логістика зараз повністю порушена. Тому що зараз ми бачимо, що відбувається комбайнування, вже йде збір врожаю, якій був посіяний в 2021 році. Всі прекрасно розуміли, що буде така ж форма вивозу, форма відвозу на порти. Але зараз все це, як ви знаєте, порушено, - розповів Олександр Фастовець.

За словами радника начальника Криворізької РВА, аграрії змушені зараз все складати на свої склади. Ті, хто не має складів, вивозять на найближчі елеватори. Але так, як раніше було, що трейдери могли забирати врожай одразу з поля і відвозити в порти, цього зараз не відбувається.

"На сьогоднішній день про якусь продовольчу небезпеку чи нестачу хліба мова не йде",- радник начальника Криворізької РВА, - ФОТО, ВІДЕО, фото-1

- На даний момент такі реалії, що аграрії змушені продавати продукцію, яку зараз збирають, в 2-3 рази  дешевше собівартості. Наприклад, зараз ціна ріпака в 2 рази нижча від собівартості. Ячмінь зараз коштує в 3 рази дешевше собівартості, - розповів Олександр Фастовець.

На його думку, в перспективі це може негативно вплинути, тому що аграрії змушені будуть зменшувати посів на врожай 2023 року, адже в таких реаліях буде важко виконати всі програми посівної, які будуть на 2023 рік. 

"На сьогоднішній день про якусь продовольчу небезпеку чи нестачу хліба мова не йде",- радник начальника Криворізької РВА, - ФОТО, ВІДЕО, фото-2

- Але будемо сподіватись. Зараз президент активно працює над цим разом з ООН над тим, щоб вибудувати якусь логістику по чорноморським портам для того, щоб могли випускати баржі з зерном на ринок. Якщо це відбудеться, то стане набагато легше. Тому що в світі ця продукціє цінується в 3 рази дорожче, ніж змушені продавати аграрії.

У випадку, якщо цього не станеться, то аграрії будуть збільшувати складські приміщення і залишати в себе цю продукцію, яка буде переходити на 23 рік. Ця продукція може знаходитись на складах і рік, і півтора.

- Просто фінансування наступної посівної кампанії буде ускладнене через те, що аграрії не зможуть реалізувати всю свою продукцію по цінам світовим або по цінам, які відповідають їх бізнес-інтересам.

"На сьогоднішній день про якусь продовольчу небезпеку чи нестачу хліба мова не йде",- радник начальника Криворізької РВА, - ФОТО, ВІДЕО, фото-3

- Я вважаю, що поки наші Збройні сили задіяні на полі бою, аграрії  мають витримати цю напругу. За багато років аграрії сформували гарну матеріальну базу і налагодили своє господарство таким чином, що вони можуть пережити ці складні часи. Ми повинні, як і всі зараз, об’єднатись і працювати на оборону країни. Аграрії також мають об’єднатись щоб забезпечити продовольчу безпеку нашої країни.

"На сьогоднішній день про якусь продовольчу небезпеку чи нестачу хліба мова не йде",- радник начальника Криворізької РВА, - ФОТО, ВІДЕО, фото-4

- На сьогоднішній день про якусь продовольчу небезпеку чи нестачу хліба, чи кормової бази, мова не йде, тому що її з надлишком і з надлишком на кілька років наперед, - запевнив Олександр Фастовець. 

Здійснено за підтримки Асоціації "Незалежні регіональні видавці України" в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

"На сьогоднішній день про якусь продовольчу небезпеку чи нестачу хліба мова не йде",- радник начальника Криворізької РВА, - ФОТО, ВІДЕО, фото-14

AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW