Печуть хліб, годують людей, роздають продукти



Це основні напрямки діяльності World Central Kitchen (Світова центральна кухня - WCK) в Чернігові. Серед волонтерів, які роздають людям хліб, готують обіди чи привозять продуктові набори, зустрінемо і Костянтина Шаповала.

Брендовані намети Світової центральної кухні сьогодні можна побачити у Львові, Києві, Варшаві та Мадриді, у багатьох інших містах України та світу.

Чи не з перших днів повномасштабного вторгнення вони почали годувати українців, які опинилися в зоні активних бойових дій, тікали від війни та шукали прихисток у більш безпечних регіонах. Світова кухня залучає ресторани, професійних кухарів для приготування їжі та волонтерів для роздачі гарячих обідів, чаю та кави. Я теж до них зверталася. Їжа була смачна та якісна.

- Засновник WCK – іспанский шеф-кухар Хосе Андрес, який володіє мережею ресторанів у США, причому це ресторани найвищого ґатунку, мають мішленівські зірки, - розповідає координаторка діяльності Світової центральної кухні в Чернігові Вікторія Філатова. – Сам Хосе - надзвичайно діяльний, енергійний, харизматичний. Він особисто приїздив у Чернігів, аби перевірити нашу роботу. Примчав буквально першою електричкою, яка вирушила до нас з Києва.

Штаб

Хосе Андрес та Вікторія Філатова

За словами Вікторії Філатової, WCK прискіпливо обирає партнерів у регіонах. До співпраці залучають тих, хто вже почав діяльність власними силами, не чекаючи допомоги чи вказівок зверху. Зокрема, в Києві це близько 350 кафе і ресторанів. Світова кухня відшкодовує місцевим партнерам витрати. Гроші збирають по всьому світу, бо Хосе Андрес має авторитет і довіру.

В Чернігові випічку хліба від Світової кухні довірили пекарням «Рига хліб» та «Наша булочка». Приготування гарячих страв – ресторану «Ла піцца». Його співвласники Олег і Ігор мають сім точок роздачі обідів. Йдеться про сотні гарячих обідів на добу.

Формування продуктових наборів у Чернігові довірили ЧОБО «Аратта», яку очолює моя співрозмовниця Вікторія Філатова. Впродовж дня волонтери «Аратти» розвантажують тони гуманітарної допомоги й розфасовують близько 2 тисяч наборів, працюючи по 8-10 годин. Продукти розвозить команда «Рокет». Активно залучені і представники БФ «Іскра добра».

Роздача хлібаРоздача хліба

Продуктові набори отримували жителі мікрорайонів Новоселівки, Бобровиці, Шерстянки, Ст. Подусівки, а також Києнки, Количівки, Іванівки. Зараз допомога надходить у села, що постраждали в ході бойових дій чи окупації.

«На сьогодні Світова центральна кухня часом має більший вплив, ніж Організація Об'єднаних Націй» - читаю в одній із статей, яка розповідає про діяльність Хосе Андреса. Чому? Бо більш гнучка, швидко ухвалює рішення, реагує на виклики часу, адаптується до обставин. У Чернігові WCK набагато ефективніша, ніж, скажімо, всім відомий «Червоний хрест».

Вікторія Сидорова, фото Валентина Бобиря та Андрія Олексієнка



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW