Історія виникнення та прикмети на Трійцю: коли і де віряни зможуть освятити зілля у Миколаєві,- ФОТО



Трійця - одне з найважливіших церковних свят для християн, яке належить до 12  найголовніших свят року.

Редакція сайту 0512.ua у переддень Зеленої неділі вирішила розповісти докладніше про історію, звичаї та прикмети, пов’язані з великим святом Трійці.

У цьому році віряни підуть до церкви та освятять зілля 12 червня - на 50-й день після світлого Великодня. Аджехристиянське свято отримало назву "П'ятидесятниця", саме через те, що воно відзначається на 50-й день після Пасхи.

Цього року у Миколаєві можна буде освятити зілля у Кафедральному соборі Касперовської ікони Божої Матері. Як повідомив отець Роман, літургія у храмі пройде з 9-ї години ранку.

Історія Свята Трійці

Свята Трійця

Так свято Трійці має декілька назв - П'ятдесятниця, День Зіслання Святого Духа, Зелена неділя.

Свою назву свято отримало на честь сходження Святого Духа на апостолів, яке їм обіцяв Ісус Христос перед своїм Вознесінням на небеса і позначає появу Всевишнього в усіх трьох іпостасях як святої Трійці: у вигляді Бога-Отця, у вигляді Бога-Сина і у вигляді Бога-Святого Духа.

Але ще до християнства свято також відзначали і воно відображало культ рослинності. Тоді цей день називали Зеленим святом.

Зелене Свято

Наші пращури прикрашали житло зеленими травами. Вважалося, що прикрашання будинків зеленими та пряними травами, ароматними квітами захищає від зла і дарує здоров'я та удачу. 

Щодо появи вже християнського свята Трійці існує чимало легенд. Одна з головних розповідей говорить про те, що сталося на 50-й день після святкування Великодня: сходження Святого Духа на учнів апостолів Ісуса Христа та Діву Марію. Тоді вони були в Сіонській світлиці, а о третій годині дня отримали шум і на них зійшов благодатний вогонь. Незабаром апостоли отримали особливі дари: хтось став цілителем і пророком, а хтось почав говорити різними мовами світу і проповідувати вчення Христа по всьому світу.

Свято Трійці має свій особливий символ, який поєднує трьох в одному і одного в трьох і є символом єдності в різноманітності.

Свята Трійця

Офіційно свято Святої Трійці встановили у 381 році, коли в Константинополі скликали II Вселенський собор, на якому було сформульовано вчення про Трійцю. Слов'яни стали відзначати Трійцю набагато пізніше – лише через 300 років після хрещення Русі, тобто наприкінці XIII – на початку XIV століть.

Традиції свята в Україні 

Традиції на Трійцю

Напередодні святкування Трійці відзначають батьківську суботу. Цього дня поминають усіх, кого не змогли поховати за християнськими звичаями, до яких також відносяться зниклі або ті, які потонули.

Віруючі в ніч перед Трійцею йдуть до храму, а священики у цей день одягають ризи зеленого кольору. Після богослужіння прийнято сідати за святковий стіл, відвідувати рідних та приносити їм гостинці. 

У день Трійці було заведено вишукувати собі пару: незаміжні дівчата кидали вінки зі свіжих квітів у воду та дивилися, як вони пливуть.

Також в Україні було заведено на свято прикрашати своє житло живими квітами, зокрема, любистком, гілками дерев, травами, такими, як чебрець, м'ята, сон-трава, підлогу застилають лепехою, чебрецем, канупером, полином.  Вважалося, що прикраси відганяють злих духів.

Прикрашене житло до свята Трійці

Наступного дня, у понеділок, святкують День Святого Духа.

А головне у ці дні віряни ходять до церкви, моляться та освячують зілля.

Що заборонено робити у свято Трійці

Трійця

З давніх давей найголовнішою забороною у цей день вважалося купання у водоймах. За легендою купальника можуть затягнути русалки. Також не рекомендується на Трійцю: 

  • Працювати та займатися фізичною працею;
  • різати, шити, прибирати, стригтися, займатися садівництвом;
  • Ображатися на рідних та сумувати;
  • У трійцю небажано вінчатися. 

Прикмети на 12 червня 

Трійця

  • Дощ на Трійцю – рік буде грибним і врожайним.
  • Якщо стоїть тепла погода – добре вродять огірки.
  • Холодний день означає дощове та холодне літо.
  • Якщо на Трійцю прилетіли стрижі, то справжнє тепло попереду.
  • Почала кукувати зозуля - настав час сіяти льон.
  • На Трійцю не можна святкувати весілля, але можна свататися.
  • Якщо у цей день прийдуть свати, то шлюб буде міцним та щасливим.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW