Можливості врегулювання питання відсутності працівника на роботі



В умовах воєнного стану трудові відносини між роботодавцями та працівниками дещо змінились.

Рятуючись від війни багато працівників залишили свої робочі місця. Законодавством розширено можливості сторін трудового договору врегульовувати питання перебування працівників на робочих місцях та надання роботодавцями роботи працівникам.

Під час війни в Україні може бути застосована нова кадрова процедура — призупинення трудових відносин. Дію трудового договору можна призупинити у зв’язку з військовою агресією проти України, що унеможливлює надання та виконання роботи відповідно до ч. 1 ст. 13 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX.

Призупинення трудового договору — це альтернатива відпустці без збереження зарплати, адже за час призупинення працівник отримає кошти після перемоги, а в разі відпустки без збереження заробітної плати — не отримує нічого.

Простій – це призупинення роботи, викликане відсутністю організаційних або технічних умов, необхідних для виконання роботи, невідворотною силою або іншими обставинами (стаття 34 Кодексу законів про працю України).

Розірвання трудового договору з ініціативи працівника на підставі ст. 38 КЗпП України є звільненням за власним бажанням.

Пропонуємо переглянути можливості врегулювання питання відсутності працівника на робочому місці.

Управління ДСЯО у Житомирській області



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW