Які права мають працівники під час війни, пояснює сумська юристка Юлія Іваненко



Понад 100 громадян звернулися за консультацією до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги про правомірність дій роботодавців і оплату праці під час воєнного стану. Про це в ефірі "Українського радіо Суми" розповіла начальниця відділу Юлія Іваненко, пише Суспільне.

"Люди скаржаться на невиплату заробітної плати або зменшення її розміру. В окремих випадках працівники змушені йти у безоплатні відпустки. І на думку громадян, це є законним, особливо у період воєнної агресії", – говорить юристка .

За її словами, у Законі України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану" зазначаються випадки, коли роботодавець може обмежити гарантоване людині право на трудову діяльність. Держава передбачила право на заробітну плату не нижче за встановлений мінімум. А також — своєчасне отримання винагороди.

"Однак, є випадки, коли роботодавець, під тиском обставин, змушений обмежувати працівників у грошовій винагороді", – коментує Юлія Іваненко.

І такі випадки прописані, додає вона.

"Скорочення або навіть повне припинення роботи підприємства не є підставою для невиплати заробітної плати. Закон передбачає, що роботодавець звільняється від відповідальності за затримку розрахунку зі співробітниками лише, якщо доведе, що саме бойові дії або інші непереборні обставини стали причиною затримки. Надалі всю заборгованість у будь-якому випадку доведеться покрити", — говорить Іваненко.

Введення простою

Простій під час воєнного стану, за словами Юлії Іваненко, оплачується у розмірі 2/3 окладу працівника. Це — не зниження завантаження працівнику. Його слід вводити лише за повної відсутності роботи

З початком введення воєнного стану багато працівників залишили місце проживання або навіть територію країни. Якщо працівники зовсім не виходять на зв‘язок, то роботодавцю пропонується враховувати таких працівників як відсутніх з нез'ясованих причин без виплати заробітної плати, сказала юристка.

"На сьогодні є пільгові категорії, до яких будь-які із запропонованих вище механізмів не застосовуються", — зазначила Юлія Іваненко.

До таких категорій на сьогодні належать люди, які вступили на військову службу, проходять службу у територіальній обороні, а також співробітники навчальних закладів.

Відпустка за свій рахунок та призупинення трудових відносин

Закон дає право оформляти відпустки за власний рахунок на весь період дії воєнного стану. Але згода працівника на таку відпустку є обов'язковою, зазначає Юлія Іваненко.

"Ще є варіант трудових відносин, коли роботодавець тимчасово призупиняє трудові відносини. У цьому випадку працівник не виконує трудові функції та не отримує заробітної плати. Але фактичного звільнення не відбувається, і після закінчення періоду припинення сторони повертаються до трудових відносин на раніше узгоджених умовах", — зазначила посадовиця.

Цей механізм підходить лише тим роботодавцям, які фактично не мають змоги діяти через військові дії.

Авторка — Оксана Усенко



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW