Три місяці в окупації: мер Енергодару розповів про життя окупованого міста



Російські загарбники окупували Енергодар 4 березня, захопивши Запорізьку атомну електростанцію. 4 червня виповнилось три місяці з дня окупації міста - мер Енергодару Дмитро Орлов у своєму телеграм-каналі підвів короткі підсумки.  

За словами Дмитра Орлова, посилився фізичний і психологічний тиск на громадян,  зросла кількість викрадень енергодарців. У підвали окупанти кидають не лише активістів, АТОвців і тих хто чинив спротив на блокпосту під час захоплення Енергодара, але і пересічних громадян. Людей утримають в полоні тижнями.

Зросли випадки мородерства. В основному порожніх квартир, власники яких поїхали з міста. З квартир виносять цінні речі, зламавши двері. 

Окупанти блокують інтернет в місті - в магазинах і торгівельних точках майже неможливо здійснювати оплату по безготівкову розрахунку. Залишилося зовсім обмаль магазинів, де можна оплатити по терміналу банківською картою. Для цього також потрібен стабільний зв’язок. Через відсутність мобільного интернету або його низьку якість майже не вдається здійснити оплату переводом коштів з карти на карту через Приват 24. Навіть якщо вдається «піймати» Інтернет, то час переводу коштів, а точніше очікування здійснення оплати займає іноді до 15-20 хвилин на одного покупця. Як наслідок під тими небагатьма магазинами, де хоч якось ще можна сплачувати картою, величезні черги.

Готівки у мешканців Енергодара майже немає. Відсоток за те, щоб зняти кошти, знову зріс. Пропозиції такі є, але попит в рази більший. І перевагу надають тим хто намагається перевести у готівку значні суми. Паралельно у багатьох торгових точках та на ринку з’явилися подвійні цінники - у гривні та в рублях. Вартість продуктів, побутової хімії та всього необхідного для життя захмарна. Дешеві тільки сезонні овочі, які просто не мають інших ринків збуту.

В місті натомість стали з’являтися російські ліки, які продають просто на вулиці, на ринку під пекельним сонцем, не дотримуючись жодних норм зберігання медпрепаратів. Тому в Енергодарі як був так і залишається величезний попит на українські медикаменти, але доставляти іх в місто все важче.

Разом з тим пропагандистські канали рф пишуть, що мобільний зв’язок та Інтернет блокує саме українська сторона. Насправді окупанти готують людей до переходу на зв’язок від російських мобільних операторів і провайдерів. Та на даний час в Енергодарі такої можливості немає навіть технічно.

Як раніше писав 061, в Запорізькій області збили ворожий штурмовик Су-25.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW