Слов’янськ у війні - як пройшов квітень для міста



24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну проти України. Для Слов’янська бойові дії - вже знайоме минуле, яке місто пережило у 2014 році. Саме тому мешканці особливо пережили цю дату.

Коли стало відомо про те, що Росія перетнула кордони України і розпочала наступ, у Слов’янську почули декілька вибухів - це були удари по сусідньому місту - Краматорську, проте з того дня вже не було спокійних буднів для мешканців.

Щоб розказати і показати мешканцям, що зараз відбувається у місті журналісти сайту міста Слов’янська 6262 вийшли в прямий ефір з центру міста. Вже тоді у повітрі відчувалася напружена атмосфера. Люди телефоном обговорювали війну, а біля банкоматів і заправок скупчувалися черги.

Незважаючи на те, що в Україні не залишилося майже жодного безпечного місця, у Слов’янську протягом цих майже двох місяців було більш-менш безпечно. Постійні сирени, звуки вибухів, на жаль, влучання були і у самому Слов’янську.

Квітень у місті проходив під звуки сирен і боїв, які у місті чутно ледь не з усіх боків. Ворог намагається вийти у сторону міста з різних доріг. Один з найважливіших - Ізюмський напрямок. Але поки Слов’янськ і дорогу до нього захищають Збройні Сили України, все ж таки залишається ризик артилерійських чи авіаційних обстрілів.

Так, ​​наприклад, 7 квітня 2022 року збройні сили рф вчинили ракетну атаку на місто Слов’янськ, в результаті якої повністю зруйновано один приватний житловий будинок та частково - другий. Одне з домоволодінь вигоріло вщент.

Господарів вдома не було, але без постраждалих не обійшлось - до лікарні з тілесними ушкодженнями доставлено 86-річну жінку, яка в момент обстрілу знаходилась на вулиці неподалік від місця влучання ракети. За попередніми даними, постріл було здійснено авіаційною крилатою ракетою Х-55.

22 квітня місто знову обстріляли росіяни. За попередніми даними, ворог використав тактичний ракетний комплекс Точка-У з касетною бойовою частиною, яка відповідно до норм міжнародного гуманітарного право є забороненим засобом ведення війни.

Через обстріл постраждали9 багатоповерхівок і 12 приватних будинків, школа, крамниця і зупинки автотранспорту.

Окрім того, щодня у місті проходить евакуація населення. Раніше виїхати з міста можна було залізницею, але через зменшення попиту, транспорт тут зупинятися перестав. При цьому, влада міста організувала підвоз людей до найближчого міста, звідки відправляються евакуаційні поїзди.

Також щодня зі Слов’янська відправляються евакуаційні автобуси до Дніпра та Рівного. З часом варіанти міст, куди можна виїхати, розширюється. Наприклад, до Львова.

“Приблизно 70% виїхало, 30% лишилося. Зі 100 тисяч жителів виїхало десь 70 тисяч. Найбільше виїжджають із багатоповерхових будинків, а в приватних чимало людей залишається. Багато хто переїхав із багатоповерхівок до знайомих, до родичів у приватний сектор”, - заявив голова Слов’янської військової адміністрації Вадим Лях в одному зі своїх інтерв’ю.

Настрої у більшості мешканців Донеччини наразі доволі напружені. Усі очікують великих наступів і небезпеки. 

Поки можна констатувати, що квітень для Слов’янська пройшов з мінімальними втратами, але небезпека тільки збільшується.

Магазини працюють, банкомати заповнюють. 

Усі сподіваються, що росіяни не зможуть дійти до міста. Саме тому волонтери продовжують активно допомагати і місцевим, які того потребують, і військовим, які прямо зараз стоять на захисті нашої країни.

Вам також може бути цікаво:

  • “Там, де я потрібна, я завжди є” - волонтерка зі Слов’янська Марія залишається у місті
  • На напрямку Ізюм – Слов’янськ ворог намагався провести штурмові дії
  • П’ять небезпечних міфів про евакуацію


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW