Козацька чорнильниця та німецькі документи - слов'янському музею передали унікальні знахідки



24 грудня АДВІС "Плацдарм" передали Слов'янську краєзнавчому музею унікальні історичні знахідки.

Сьогодні керівник організації "Асоціація дослідників військово-історичної спадщини "Плацдарм" Олексій Юков та представник цієї організації Олексій Соловкін передали Слов'янському краєзнавчому музею історичні знахідки періодів Козацтва та Другої світової війни.

Як розповів Олексій Юков, з початку 2021 року проходили експедиції з пошуку загиблих у Першій та Другій світових війнах, а також під час АТО та ООС. Спочатку були встановлені локації, де були поховані або залишені бійці. Вже під час розкопок серед залишків були знайдені різні предмети, серед них є рідкі та унікальні артефакти. 

Так, представники "Плацдарму" знайшли особисті речі загиблих - це олівці, паперові документи, німецькі агітаційні листівки, казанки, підписні ложки, фляжки та кружки, кобура. Загалом, представлені знахідки - це екіпірування та спорядження Червоної армії, Вермахту та італійських частин, які стояли поруч зі Слов'янськом.

Найціннішою знахідкою вважають скляну фляжку, яку знайшли поруч з радянським вояком. У закритій фляжці знаходилась прозора рідина, яка зберігалася там ще з 1943 року. Яка саме там рідина - невідомо, адже знахідку не віддавали на експертизу. Фляжку не вирішили не відчиняти, щоб туди не потрапив кисень та не зіпсував рідину.

Є серед знахідок і залишки стрілецької зброї, гільзи, елементи танків та пушок. 

Окрім цього, під час розкопок знайшли ще декілька періодів Козацького періоду. Олексій Соловкін продемонстрував похідну чорнильницю, якій близько 300 років, люльку для куріння табаку, бородачос (предмет чоловічої гігієни, яким розчісували вуса та бороду), козацький котел 18 століття та невеличкий кухлик для вина.

Далі кожен предмет будуть описувати співробітники музею, для кожного складатимуть уніфікований паспорт із фотографією, детальним описом та станом на момент прийняття у музей. За потреби знахідки будуть віддавати на реставрацію.

Отримуйте наші новини одразу після публікації у Viber



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW