Обласний центр крові на Житомирщині перейматиме досвід інших регіонів



В обласній раді під співголовуванням заступників голів облради та ОДА Володимира Ширми та Наталії Остапченко відбулось засідання робочої групи із вивчення питання подальшого функціонування КНП «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради.

Присутні заслухали інформацію керівника закладу Анатолія Чургієва щодо діяльності підприємства та фінансових потреб.

«За 5 років загальна кількість донорів крові зменшилась на 34,8 % і в 2020 р. склала 7,0 донорів на тисячу населення області, що ставить під загрозу надання невідкладної допомоги населенню при кровотечах. Обласний Реєстр осіб, яким відмовлено в донорстві за медичними показаннями має 99 тис. осіб і щорічно поповнюється майже на 1 тис. осіб.

Крім того, у 145 донорів в 2020 році та у 113 донорів з початку 2021 року виявлено маркери гемотрансмісивних інфекцій: ВІЛ, гепатити В, С і сифіліс. Область займає третє місце серед областей з поширеності ВІЛ вдвічі більше як в Україні 54,4 випадки, гепатиту В 83,9 та гепатиту С 744,3 випадків, що перевищує в 25-50 разів рівень поширеності серед донорів в країнах ЄС.

Тому трансфузії компонентів донорської крові не можна вважати безпечними. Донорська кров не тестується сучасним методом генної діагностики (ПЛР), який визначає ДНК, РНК вірусів на 5-6-й день інфікування людини», - розповів Анатолій Чургієв.

Для підвищення безпеки донорської крові і її продуктів, за словами директора Центру крові, необхідно вжити певні заходи на різних етапах маршруту донора та компонентів крові, а саме :

  • відбір безпечних донорів;
  • забезпечити автоматизацію технологічних процесів заготовлення і зберігання компонентів крові ( моніторинг);
  • впровадити автоматизацію процесу визначення групи крові донорам та пацієнтам;
  • підвищити рівень скринінгу (тестування)донорської крові.

Реалізація заходів щодо підвищення рівня безпеки донорської крові потребує додаткових коштів в сумі 16,2 млн. грн. на встановлення нового сучасного обладнання. Втім надалі, як зазначив Анатолій Чугрієв, підприємству також буде потрібна фінансова допомога на придбання сучасного холодильного обладнання.

Члени робочої групи вирішили запросити до Житомира керівників комерційних та некомерційних Центрів крові з інших регіонів України, а також приватних установ, що спеціалізуються на даному питанні з метою переймання досвіду успішної реалізації заходів з забезпечення безпеки донорської крові.

Нагадаємо, під час минулого засідання, що відбулось 26 листопада, було вирішено дати доручення Комунальному некомерційному підприємству «Обласний центр крові» Житомирської обласної ради обрахувати потребу в обладнанні для підвищення якості крові, а також спільно з Комунальним некомерційним підприємством «Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня» Житомирської обласної ради опрацювати питання використання наявних сетів та апарату для отримання тромбоцитів.

Джерело: сайт Житомирської обласної ради



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW