Різдвяний піст починається сьогодні. Які є правила для тих, хто збирається дотримуватися посту



Різдвяний піст – один із чотирьох багатоденних постів. Він пов’язаний з одним із найважливіших християнських свят – Різдвом Христовим.

Скільки триває піст

40 днів віряни східного обряду готуватимуться до свята Різдва. Початок посту називається Заговення. 28 листопада – це день шанування Святого Апостола Пилипа – одного з найближчих учнів Ісуса Христа. Відтак можна зустріти ще назву Пилипівський піст, або просто Пилипівка.

Завершується Різдвяний піст напередодні Різдва Христового, у ніч із 6 на 7 січня, коли сходить перша зірка. У 2022 році ця дата припадає з четверга на п'ятницю.

Історія посту

Перші згадки про Різдвяний піст зустрічаються з IV століття. Спочатку він тривав усього сім днів, потім – 10 і лише на Константинопольському соборі в 1166 році було затверджено всім християнам зберігати пост 40 днів перед святом Різдва Христового.

Піст був установлений церквою для того, щоб, очистившись покаянням, молитвою і тілесними обмеженнями (їжа, статеві стосунки тощо) люди могли підготуватися до святкової зустрічі Різдва.

Крім того, цей період символізує 40-денний піст Мойсея, який, попостившись сорок днів і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях накреслення заповідей.

Що можна їсти і чого не можна їсти у Різдвяний піст

Упродовж посту християни не повинні вживати в їжу продукти тваринного походження – м’ясо, молоко, яйця та вироби, що їх містять.

Різдвяний піст відноситься до не надто суворих постів, а тому під час нього може вживатися риба та олія.

Також можна вживати продукти рослинного походження (овочі та фрукти), гриби, бобові, горіхи та каші. Загалом пісна їжа повинна бути простою та недорогою.

До 19 грудня в понеділок можна їсти гарячу їжу без олії, в середу і п'ятницю – суворий піст (сухоїдіння – можна лише овочі, фрукти, хліб). У вівторок, четвер, суботу та неділю – дозволено вживати їжу з рослинною олією.

Риба у Різдвяний піст дозволяється в суботні й недільні дні, а також у великі церковні свята такі, як Введення Пресвятої Богородиці (4 грудня) та святителя Миколая (19 грудня).

В останній тиждень посту, з 2 січня по 6 січня, обмеження посилюються – риба не дозволяється навіть у суботу та неділю.

Що кажуть лікарі про піст

У більшості медики схвально ставляться до практики обмеження у їжі, але наполягають: за наявності певних проблем зі здоров’ям обов’язково слід проконсультуватися з лікарем.

Загальні ж поради для тих, хто вирішив дотримуватися посту – наступні:

• У меню повинно бути більше рослинного білка, щоб компенсувати тваринний. Для цього можна додавати гриби, горіхи, бобові.

• Соліннями, гострими, маринованими стравами краще не зловживати, щоб в дні очищення не спровокувати проблеми з шлунково-кишковим трактом.

• Хворим зі шлунковими проблемами, діабетом, онкологічними та деякими іншими захворюваннями можна не дотримуватися обмежень по харчуванню. Якщо ви відновлюєтеся після хвороби, також краще пропустіть цього разу піст.

• Звільняються від дотримання посту діти до 7 років, вагітні жінки, подорожні та військові у  відрядженнях.

Які ще правила потрібно виконувати

Упродовж 40-денного Різдвяного посту слід робити добро, утриматися від поганих думок, образ та спокус. Не злитися, не лихословити й не засуджувати, а також прощати своїх кривдників і каятися в гріхах. Перед початком посту бажано сповідатися.

Не вітаються в період посту святкування весіль та гучних днів народжень, а також вживання спиртних напоїв.

Також церква радить утриматися від подружньої близькості.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW