Уряд України готує масштабну реформу вищої освіти: які зміни чекають на студентів



Міністерство освіти і науки України оголосило про запуск реформи вищої освіти, яка передбачає значні оновлення в фінансуванні та підтримці студентів. Зміни мають стати драйвером для збільшення доступності вищої освіти. Однак, перед тим як вони стануть реальністю, законопроєкт повиненні ухвалити у Верховній Раді.

Які зміни пропонують

Проєкт відповідних змін до законодавства Кабмін затвердив ще 5 січня. Наразі документ чекає на рішення ВР. Згідно із законопроєктом, держава планує надавати студентам різні форми підтримки, такі як гранти, пільгові кредити та ваучери на навчання. Очікується, що ці програми залучать більше студентів та сприятимуть різноманітності вищої освіти в країні.

Однією з головних складових реформи є впровадження державних грантів для українських студентів. Гранти будуть доступні тим, хто показує високі результати НМТ, а також для представників вразливих категорій суспільства. Крім того, розраховувати на фінансування від держави та гарантії першої роботи після завершення навчання зможуть абітурієнти, які обирають важливі для держави спеціальності, такі як вчителі та лікарі.

Також Уряд України розглядає можливість встановлення нових спеціальних умов вступу для певних категорій абітурієнтів, таких як діти ветеранів, діти загиблих українських героїв, діти з інвалідністю, сироти та інших.

Необхідно відзначити, що запланована реформа наразі є лише законопроєктом, і для її набуття чинності необхідне ухвалення Верховною Радою. У разі прийняття, нова система грантів стане реальністю для українських студентів із вересня 2024 року.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW