Перевірка на алкогольне сп'яніння: що потрібно знати водіям, щоб не заплатити "лівий" штраф



За наявності підстав вважати, що водій перебуває в стані алкогольного сп’яніння, представник поліції може зупинити його для перевірки.

При цьому трапляються випадки, коли українців хочуть звинуватити нечесно, виписуючи протокол про адмінпорушення за ст.130 КУпАП і виписуючи штраф. Щоб уникнути цього, потрібно знати свої права, пише Znaj.ua.

Як має проводитися перевірка на вміст алкоголю в крові

Проводити таку перевірку може або співробітник правоохоронних органів, або лікар у медичному закладі. Підставами для цього можуть бути ознаки сп'яніння:

  • тремтіння рук;
  • порушення координації;
  • запах алкоголю з рота;
  • неадекватна поведінка тощо.

Ці критерії трохи розпливчасті, чим і можуть користуватися деякі співробітники поліції, які зловживають своїми повноваженнями. Трапляється, що правоохоронці примушують до перевірки тих водіїв, які не мають ознак вживання алкоголю.

У таких випадках, якщо водій відмовляється від перевірки, інспектор одразу може виписати протокол за 130 статтею, яка передбачає штраф за відмову. Тобто водії мають проходити огляд у будь-якому випадку.

У разі перевірки на місці водіям обов'язково потрібно врахувати такі нюанси:

  • у поліції мають бути документи на алкотестер, які вони зобов'язані показати на прохання водія;
  • процес перевірки має проводитися під відеозапис або у присутності двох свідків.

Алкогольне сп'яніння вважається підтвердженим, якщо результат показує вище 0,2 проміле. При цьому, якщо прилад видає таке значення, водій вправі вимагати повторного тесту.

Ще один важливий момент: результати перевірки мають бути зафіксовані у спеціальному акті, що складається у двох примірниках. Без акту перевірка не вважається дійсною.

У разі перевірки у лікарні її має здійснювати виключно лікар за допомогою спеціальної техніки. При цьому на аналіз можуть взяти не тільки кров, а й сечу, слину тощо. Лікар не повинен користуватися Драгером, а відібрані у водія зразки аналізують у лабораторії.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW