BBC: без звинувачень, розслідування, суду та доступу до адвокатів. Як у російських колоніях безслідно зникають цивільні українці



У колоніях та слідчих ізоляторах Росії, а також на окупованих нею територіях перебувають тисячі українських цивільних. Їх затримували під час проходження фільтрації або прямо на вулицях із формулюванням «за протидію СВО» та закривали у СІЗО та колонії без звинувачень, слідчих дій, судів та строку звільнення. Тому знайти їх офіційним шляхом неможливо, а для їхнього визволення, на відміну від військовополонених, не існує жодних механізмів.

Про це пише Російська служба BBC.

Видання зазначає, що громадянське населення — найвразливіша група людей під час війни, особливо тієї, яку одна із сторін продовжує називати «спеціальною військовою операцією». Саме так Росія виправдовує затримання громадянських українців — нібито ті протидіяли СВО.

Після вторгнення в Україну російська влада не робила відмінностей між військовополоненими та захопленими цивільними. Міністерство оборони Росії у відповідях на запити про цивільних наголошувало, що вони «утримуються відповідно до вимог Женевської конвенції про поводження з військовополоненими».

Женевська конвенція про захист цивільного населення під час війни нічого не говорить про можливість взяти цивільних у полон, але забороняє брати заручників. Все, що стосується полону, у конвенціях стосується виключно військових. Громадянських же, згідно з діючими міжнародними нормами, можна саме тільки затримати, причому «відповідно до законів і правил окупуючої сторони», а також із гарантією на справедливий судовий процес.

«Якщо йдеться про затримання, значить, або в кримінальному кодексі, або в адміністративному має бути стаття, що „протидія СВО“ — це адміністративне правопорушення чи кримінальний злочин. Тоді б це додало процесуальності статусу цих людей, і ми як правозахисники могли б направити адвоката. Але на це мені відповідають: „Ні, що ви, ми ні в чому їх не звинувачуємо та не підозрюємо, вони просто затримані за протидію СВО“», — розповідає юрист Поліна Муригіна, засновниця проекту Every Human Being, який займається пошуком цивільних у російських колоніях. За російськими законами затримати людину до судового рішення можна лише на 48 годин і за встановленою процедурою — з оформленням протоколів правомочними особами. Влітку 2023 року цей термін було збільшено до 30 днів для затримань в умовах воєнного стану (воно запроваджено указом Володимира Путіна у чотирьох окупованих регіонах України — самопроголошених ДНР, ЛНР, частинах Запорізької та Херсонської областей) — але лише якщо затриманий підозрюється у скоєнні тяжкого злочину порушив пов'язані з військовим становищем заборони та обмеження.

Але час, місце та підстава «затримань» українців військовими найчастіше ніде формально не зафіксовані, кримінальні чи адміністративні справи не порушено, розслідування не ведеться, випливає із рішень судів, з якими ознайомилася Бі-бі-сі. Людина просто зникає. І навіть знайти його в цій системі, не говорячи вже про те, щоб витягнути з неї, дуже складно.

"Допомагаючи таким полоненим, ми зіткнулися з юридичним парадоксом: краще, якщо про тебе думають, що ти злочинець", - каже Муригіна.

Якщо людині пред'явлено обвинувачення, він починає існувати в юридичному полі, в нього з'являються права. Якщо він військовополонений, його можна обміняти. Громадянські ж «затримані» сидять у російських колоніях та СІЗО часто без захисту, без звинувачень та без суду. Вони існують усередині російської пенітенціарної системи, причому формально їх там немає.

За словами адвоката Марії Ейсмонт, у більшості відомих їй випадків українських військовополонених та цивільних утримували окремо від інших ув'язнених. «Виняток становить „Лефортове“ (московський СІЗО — Бі-бі-сі), але там у арештанта якщо і є співкамерник, то один, а з іншими мешканцями СІЗО він не бачиться навіть у коридорах», — каже вона. При цьому у тих, кого офіційно звинуватили у злочинах, — переважно це терористичні статті, але не лише право на адвоката визнається російською системою правосуддя. До таких кримінальних справ входять захисники, підтверджує Ейсмонт.

До тих же, хто сидить без звинувачень, доступу адвокатів фактично немає, зазначає вона: «Ні мені, ні іншим колегам не вдалося знайти таких людей і зустрітися з ними, незважаючи на те, що родичі просили з'їздити і була інформація, де вони знаходяться. , і кожен затриманий має право на адвоката».

Навіть якщо Міноборони підтверджувало, що «затриманий за протидію СВО» знаходиться «на території Росії», назвати місце та допустити до нього адвоката військові відмовлялися до закінчення «перевірочних заходів». Термінів у таких «заходів» немає, оскаржити їх неможливо.

«Ми намагалися звертатися і до військових, і до цивільних судів, — каже адвокат Леонід Соловйов, котрий майже два роки безуспішно розшукував харківського студента. — Правових інструментів тут не існує, це абсолютно політична площина».

Мирні «військовополонені»

Проект Every Human Being довго займався справою 25-річного Івана Гончара, мешканця Маріуполя, затриманого під час фільтрації на російсько-українському кордоні у квітні 2022 року. Намагаючись знайти молоду людину і відправити до неї адвоката, творець проекту Поліна Муригіна почала листуватися з російським Міністерством оборони.

«У мене була теорія про те, де він міститься. І ми прямо запитали про це Міноборони. У відповідь отримали довгу тираду про те, що Гончара має статус „затримано за протидію СВО“», — каже Муригіна.

У відповіді відомства, яка є в розпорядженні Бі-бі-сі, йдеться, що інформацію про місцезнаходження Гончара не можуть надати третім особам, але він міститься «відповідно до вимог Женевської конвенції про поводження з військовополоненими». Ось тільки яке відношення Гончар, який ніколи не служив в армії, мав до військовополонених, до Міноборони не пояснили.

Щойно українська армія проводить контрнаступальні операції, російська армія та ФСБ затримують там громадянських українців «за протидію спеціальної військової операції», каже Анастасія Пантелєєва, аналітик «Медійної ініціативи за права людини» (МІПЛ). Ця організація документує порушення прав людини та військові злочини під час війни в Україні.

«Людину можуть заарештувати за те, що у неї вікна в будинку виходять на потенційно важливу для російських військових ділянку. І якщо його обстрілюють, то в коригуванні вогню звинувачують того, хто мешкає поряд», — каже Пантелєєва.

Розповідають звільнені

Українські правозахисники, з якими поспілкувалась Бі-бі-сі, визнають, що більше інформації вдається отримати саме від звільнених: або від обмінених українських військовополонених, або від цивільних.

З погляду українського законодавства громадянська людина, затримана російськими силовиками на окупованій території України, по суті, за підтримку своєї країни — це заручник. Таке затримання в умовах окупації української суверенної території юридично кваліфікується як викрадення та взяття у заручники.

В рамках усіх обмінів полоненими, які відбулися між Україною та Росією під час війни, додому повернулися понад 140 громадянських українців, каже омбудсмен Дмитро Лубинець.

Є ті, кого росіяни відпустили без пояснень. Скільки точно таких людей невідомо.

Звільнені люди розповідають про своїх співкамерників або згадують імена та прізвища, які чули на перекличках, обшуках, коли людей вивозили на допити та забирали на етапи.

Саме завдяки свідченням військового, який опинився вдома в результаті обміну, Юлія Хріпун дізналася, що її батько (Юлія попросила не називати його ім'я) перебував до серпня 2022 року у кримському СІЗО. До російського вторгнення він працював охоронцем складу зерна біля Токмака у Запорізькій області. Цей склад майже відразу окупували російські військові, і чоловік просидів там все перший місяць війни. Потім його заарештували.

Спочатку він опинився в Оленівській колонії Донецької області, потім його відправили до Курська. Як і у випадку з Іваном Гончаром, Росія заявила, що чоловік вважається військовополоненим, хоча фактично є цивільною людиною.

З Курська батька Юлії перевезли до СІЗО у Криму. Український військовий, який сидів з ним в одній камері, бачив, як його вивели кудись. Було сподівання, що чоловіка забрали на обмін, але той так і не повернувся додому. Через чотири місяці після цього донька отримала офіційне підтвердження від Червоного Хреста, що у серпні 2022 року батько справді перебував у в'язниці в Криму.

Де зараз батько, дівчина не знає.

СІЗО-2 у Криму/ВВС

Останній великий обмін військовополоненими відбувся 3 січня цього року — до України повернулися шестеро цивільних. Це дає надію рідним полонених та правозахисникам дізнатися нову інформацію про українців у російських в'язницях.

Про ще один спосіб знайти затриману в окупації людину Бі-бі-сі розповів 29-річний Антон Ломакін, який сам пройшов через полон. Його бабуся попросила жінку з російським паспортом, виданим у Росії, сходити до окупаційної адміністрації та запитати, де утримують онука. Це допомогло: «своїй» таку інформацію надали. Коли до цієї адміністрації зверталася сама бабуся, їй нічого не відповіли.

За словами Юлії Хріпун, таким чином є одиниці. Коли в окупаційних адміністраціях чи органах влади Росії дізнаються, що така людина не є прямим родичем, їй зазвичай відмовляють у відповіді.

Антон потрапив у полон, не зумівши поїхати після початку повномасштабного вторгнення. До цього він працював поліцейським у Херсоні, влітку 2022-го він ховався і збирав інформацію, яку потім передавав ЗСУ. За його словами, його здав напарник, який привозив продукти.

Антон Ломакін/Фото ВВС

«Коли мене везли після затримання, застосовували електрошокер по ногах та інших частинах тіла. Дорогою провели імітацію мого розстрілу. Мене вивели, я побачив, що переді мною якась траншея, яма чи окоп — урвище землі. Мене поставили на коліна і сказали молитися, запитали, чи я курю цигарки. Запитали, чи маю ще щось цікаве для них розповісти. Перезарядили автомат. Потім вистрілили над лівим вухом убік. Було три-чотири короткі черги. В одного з присутніх там задзвонив телефон. Він увімкнув гучний зв'язок. І з того боку сказали, щоби мене не розстрілювали. Мене забрали назад».

Антона привезли до ізолятора тимчасового тримання на вулиці Теплоенергетиків у Херсоні. Там його допитували чотири рази. За його словами, під час допитів його били, погрожували та обливали холодною водою так, щоб він майже захлинався.

Свідчення Антона ідентичні тому, що розповідають інші в'язні цієї в'язниці під час окупації міста.

Якось сказали підняти ноги з п'ятами вгору. Я відмовився. Мені приставили автомат до геніталій та дали вибір. Я, звісно, вибрав ноги. Вони взяли дві гумові палиці та били дуже довго ними по п'ятах. Якщо я опускав ноги, змушували їх знову піднімати. Якщо вони опускалися, били по голові та спині», — каже Антон.

Росія ж продовжує стверджувати, що полонені утримуються відповідно до вимог Женевської конвенції, яка забороняє тортури. 

Камера, де тримали Антона Ломакіна/Фото ВВС

Разом із Антоном у камері сиділо ще семеро чоловіків: один був колишнім українським поліцейським, інший жив у центрі Херсона біля будівлі, де розташувалися російські військові. Обох звинуватили в тому, що вони є агентами СБУ. Частина співкамерників було неможливо пояснити причин свого змісту.

Перед визволенням Херсона Антона Ломакіна етапували до Голої Пристані, де російська окупаційна влада розконсервувала місцевий ізолятор тимчасового тримання — раніше він був закритий українською владою через невідповідність європейським стандартам. З Голої Пристані Антона етапували до ізолятора у Чаплинці на Херсонщині, який також до війни не діяв.

Через 104 дні його випустили без документів та грошей. Чоловіка врятувало те, що він знав, як дістатися дружини одного з ув'язнених. Від неї подзвонив бабусі. Незабаром він опинився на волі у рідному Херсоні, на той момент уже звільненому.

Десятки, сотні, тисячі

За інформацією Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України на листопад 2023 року, у російському полоні перебувають 4337 українців. З них 3574 особи — це військові, 763 особи — цивільні. Українська влада спирається на дані Червоного Хреста, але він далеко не завжди отримує доступ до місць неволі, де утримуються українці в Росії, не кажучи вже про ізолятори та колонії на окупованих територіях.

Якщо у так званих ДНР та ЛНР система в'язниць для українців створювалася ще з 2014 року, то в окупованих частинах Херсонської та Запорізької областей цивільних полонених тримають у відділах поліції чи підвальних приміщеннях.

Український уповноважений із прав людини Дмитро Лубинець озвучує іншу цифру: 25 тисяч зниклих громадянських українців. Значну частину цих людей могли викрасти російські окупаційні сили, вважає чиновник, не називаючи точної цифри. За його даними, викрадення на окупованих територіях продовжуються.

За оцінками проекту з пошуку зниклих українців «Знайти своїх», у Росії, анексованому Криму та на окупованих територіях можуть перебувати близько 7500 громадянських українців. За словами його засновниці Катерини Осадчої, цифра не є остаточною, але відображає реальний масштаб проблеми. За час війни волонтерам її проекту вдалося розшукати у місцях несвободи близько 200 осіб.

«Головна проблема — це те, що є зниклі громадянські люди, про які нікуди ніхто не заявляв. Тобто, нам потрібен повний список усіх людей, яких викрали і є свідки того, що це сталося. Але такого списку немає», – пояснює Анастасія Пантелєєва, аналітик «Медійної ініціативи за права людини».

Російським і українським правозахисникам вдалося ідентифікувати понад 30 колоній і СІЗО, з яких надходили повідомлення про цивільні полонених, які перебувають у них. Але доступу до цих людей немає.

Інфографіка ВВС

Що робить Україна

Окрім родичів, з українського боку пошуком людей та розслідуванням їх викрадень займаються національна поліція та офіс генерального прокурора України. У рамках міжнародної ради експертів при цьому офісі створили підгрупу з цивільних полонених.

«Громадські організації, благодійні фонди, українські та міжнародні правозахисники всі зібралися в одному місці в цій підгрупі. Ми сподіваємось, що це дасть серйозний поштовх для вирішення проблеми. Також розробляється законопроект щодо цивільного полону. Але все це досить складно, забюрократизовано. Мені хотілося б, щоб ці рішення були вже прийняті позавчора», — розповідає Катерина Осадча, засновниця проекту «Знайти своїх».

Вона додає, що за останні півроку на рівні держави відбулися зрушення. «Вони виявляються у тому, що на цивільних полонених звернули увагу та почали з цією проблемою розбиратися. Але щодо повернення людей з полону зрушень немає».

Якщо людина зникла на окупованих територіях і є свідками її затримання представниками РФ, то національна поліція кваліфікує це як військовий злочин. Якщо ж даних недостатньо, «можлива кваліфікація як „зникнення за особливих обставин“, у цих справах правоохоронці шукають відповіді на запитання, де ж зараз людина, чи міститься вона десь, чи замучена…», — пояснює Ірина Діденко, начальниця управління В міжнародне право не має конкретного алгоритму, як звільняти громадянських людей з полону. Згідно з Женевськими конвенціями, військового можна поміняти тільки на військового. Юридично громадянську людину можна звільнити, але не обміняти на комбатанта, тобто того, хто тримав зброю.

«Потенційно найбільш ефективним механізмом звільнення та повернення громадянських заручників може бути роль держави-покровителя, тобто третьої сторони. Вона бере активну участь у війні в Україні і одночасно може мати діалог з РФ, щоб підтвердити статус утримуваних. А надалі домогтися їхнього звільнення», — пояснює Ірина Діденко.

У цій справі, зокрема, можуть допомогти такі країни як Катар, Об'єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Туреччина. Ті вже домовлялися про обміни військовополоненими, повернення депортованих дітей, звільнення іноземців із російського полону. Саме за участю Об'єднаних Арабських Еміратів до України в рамках останнього обміну полоненими вдалося повернути не лише військових, а й цивільних.

На ООН надії немає навіть у правозахисників, які називають механізми організації «застарілими» — адже в її документах не передбачено схем звільнення таких «затриманих».

Читайте також:

Окупанти на 15 років запроторили до в'язниці двох "азовців", - ФОТО

У "ДНР" чотирьох захисників Маріуполя засудили до довічного ув'язнення, - ФОТО

Окупанти за тиждень незаконно засудили 11 полонених українських захисників



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW