МОЗ назвало найкращі продукти для подолання стресу та покращення психічного здоров'я



Харчування не лише визначає наше фізичне здоров'я, а й має величезний вплив на психічне благополуччя. Міністерство охорони здоров'я України поділилося добіркою корисних та шкідливих продуктів для мозку, які здатні покращити моральний стан людини.

Які продукти слід вживати

Оособливої уваги заслуговує середземноморська дієта, яка багата на фрукти, овочі, цільнозернові продукти, рибу та оливкову олію. Ці продукти містять антиоксиданти, поліненасичені жирні кислоти та вітамін B. Крім того, дослідження свідчать, що при дотриманні цієї дієти ризик розвитку депресії зменшується на 30%.

Ще одні союзники психічного здоров'я - це поліненасичені жирні кислоти, особливо Омега-3. Вони знижують запалення та поліпшують когнітивні функції. Риба, горіхи, насіння та листова зелень – це джерела Омега-3.

Риб'ячий жир також містять Омега-3 та сприяє запобіганню депресії, тривозі та психотичним розладам.

Не менш корисними є й ягоди. Антиоксиданти в них захищають мозок від пошкоджень, покращуючи когнітивні функції та зменшуючи ризик деменції.

А необроблене червоне м'ясо може бути корисним для психічного здоров'я завдяки залізу, цинку та іншим поживним речовинам. Однак, зверніть увагу, що варто обирати м'ясо з низьким вмістом насичених жирів.

Також можна покращити свій психо-емоційний стан завдяки каві та шоколаду. Вона містить кофеїн, який піднімає настрій та увагу, а шоколад – антиоксиданти, які захищають мозок.

Чого краще уникати

Насичені жири та рафіновані вуглеводи можуть збільшити ризик депресії та психічних розладів. Тому варто обмежити споживання м'яса та оброблених продуктів, а також уникати солі.

Загальні рекомендації МОЗ вказують, що здорове харчування, обмеження насичених жирів та солі – це ключові фактори для забезпечення психічного здоров'я та добробуту. Враховуйте ці поради у своєму раціоні для збереження гармонії тіла та розуму.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW