Філії Столичного лісового офісу розпочали щорічну заготівлю насіння хвойних порід дерев



Філії Столичного лісового офісу ДП "Ліси України" розпочали щорічну заготівлю насіння хвойних порід дерев.

Заготівля високоякісного лісового насіння – запорука створення міцного й здорового лісу. Лісівники збирають насіння протягом року залежно від часу його дозрівання. Розпочинають взимку зі збору шишок сосни, ялини та модрини.

Про це повідомляє Столичний лісовий офіс ДП «Ліси України».

Процес заготівлі насіння хвойних має свої особливості, адже лісівники вручну збирають шишки, які і є насіннєвим матеріалом для створення майбутніх лісів. Переважну більшість врожаю збирають на спеціальних ділянках, де вирощуються дерева з покращеними генетичними властивостями. Це дозволяє отримати насіння високої якості.

Далі починається кропітка робота з переробки шишок. Зібраний врожай проходить декілька етапів обробки у шишкосушарках, оснащених сучасними автоматизованими механізмами. Спершу шишки висушують при підвищених температурах для розкриття. Після того, як насіння відокремлюється від шишки, його ретельно очищають. Вихід насіння становить усього 1-2% від маси шишок. Зі сформованих партій насіння відбирають середній зразок та відправляють його до насіннєвої лабораторії для визначення класу схожості.

Навесні заготовлене насіння висівають на лісових розсадниках або у селекційно-насіннєвих центрах та дбайливо вирощують сіянці, які згодом стануть здоровим продуктивним лісом.

Цього року філії ДП "Ліси України" на Житомирщині та Київщині планують заготовити близько 200 тонн шишок, що на 30% більше ніж торік.

Столичний лісовий офіс

ДП «Ліси України»



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW