Не випускають за кордон: у мережах повідомляють про посилення контролю за виїздом чоловіків з України



У Мережі масово почали з'являтися повідомлення про проблеми із випуском за системою "Шлях" чоловіків, які можуть виїжджати за кордон. Прикордонники нібито вимагають у чоловіків отримати свіжі військово-облікові документи від ТЦК. Люди повідомляють, що робота всіх КПП на кордоні паралізована.

Редакція сайту 056 розбиралася у ситуації, що склалася.

Користувачі у Facebook скаржаться на великі черги на пунктах пропуску. Люди пишуть, що прикордонники ще від 29 грудня перестали випускати чоловіків з інвалідністю третьої групи та тих, хто супроводжує людей з інвалідністю. Також є інформація про невипуск багатодітних батьків. 

Чоловіків, яким раніше дозволялося перетинати кордон, більше не випускають. Люди повідомляють, що на КПП присутні працівники ТЦК і СП. У чоловіків призовного віку, які намагаються виїхати за кордон, вимагають довідки з ТЦК. Раніше багатодітним, інвалідам, тим, хто супроводжує людей з інвалідністю та іншим категоріям не потрібно було дозволу з військкомату. Люди налякані.

Причини, які в основному зазначаються у рішенні про відмову в перетині державного кордону:

  • по "Шляху" – непідтвердження мети;
  • решта випадків – людина не надала на прикордонний контроль документи, що підтверджують підставу для виїзду за кордон в умовах правового режиму воєнного стану.

Що кажуть прикордонники

Речник Держприкордонслужби України Андрій Демченко повідомив, що змін у Правилах перетину кордону немає, але з боку Державної прикордонної служби України завжди залишатиметься ретельна перевірка умов виїзду та чітке дотримання законодавства.

Щодо перетину кордону осіб з інвалідністю

Пропуск осіб через кордон як і раніше здійснюється відповідно до чинного законодавства, зокрема і Правил перетину кордону для громадян України, що затверджені Постановою Уряду 57. Правила, в тому числі, визначають умови перетину кордону на час дії воєнного стану, особливо це стосується чоловіків – громадян України, яким загалом обмежено залишати межі України. Правилами чітко визначені категорії і умови, за якими громадяни можуть перетинати кордон. Прикордонники ретельно вивчають документи, які б давали підстави для виїзду людини. До того ж досить часто люди намагаються спекулювати умовами перетину кордону, слідуючи, до прикладу, з іншою метою або використовуючи підроблені чи фіктивні документи. Тільки з початку року на кордоні було відмовлено у виїзді майже 50 тисячам громадянам України, які не підпадали під умови пропуску, а також викрито 3 тисячі підроблених документів.

Щодо перетину кордону осіб, які мають на утриманні 3 і більше дітей віком до 18 років

Крім осіб, які чітко прописані пунктами Правил перетину кордону, п.2.6 визначено, що у разі введення на території України воєнного стану право на перетин державного кордону також мають і інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. До цих військовозобовʼязаних осіб відносяться і чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років. Військовозобовʼязаним особам надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації. Зважаючи, що ДПСУ неодноразово виявляла підробки документів, повʼязаних з багатодітством, інспектори можуть перевіряти цю умову виїзду чоловіків, зокрема і за документами з територіальних центрів комплектування. Це можуть бути: витяг з протоколу ТЦК про прийняте рішення про відстрочку, або запис про відстрочку в військовооблікових документах.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW