В Чернігові запрацював « Будинок дружби»



Приватний музей «Старобілоуський історичний комплекс» знаходиться в мальовничому передмісті Чернігова - с. Старий Білоус. Вже друге десятиліття він функціонує як культурно-просвітницький заклад з соціальною складовою.

Зокрема, відвідувачі мають змогу не тільки оглянути цікаві експозиції та дізнатися, яким було місто Чернігів, хто тут жив наприкінці XIX - початку XX століття, але й відпочити в різноманітних куточках музейного саду, взяти участь у творчих заходах і майстер класах, а головне - знайти друзів і однодумців. Це особливо важливо зараз, в умовах військового сьогодення, коли набуває актуальності тема психологічного розвантаження наших співгромадян. І люди старшого та літнього віку – одна з найбільш вразливих соціальних груп. Багато хто втратив рідних (а в декого діти та онуки виїхали за кордон), друзів, дехто – домівки чи майно.

Недаремно основний соціальний проект музею, якій реалізується з квітня 2022 року, отримав назву «Будинок дружби». Він запрацював після зняття ворожої облоги навколо м. Чернігів. До слова, через військові дії будівля музею також отримала суттєві пошкодження: були розбиті шибки, пошкоджено стіни, порушено водогін, частково пробитий дах. На звернення про допомогу у фейсбуці відгукнулися з півтора десятки чернігівців, тож деякі відновлювальні роботи вдалося власноруч провести за один день.

За дружньою вечерею й виникла ідея створити «Будинок дружби», де у важкі та щасливі миті життя можуть зібратися друзі чи сусіди, допомогти одне одному порадою чи практичним вчинком. Влітку 2022 року «Будинок дружби» поповнився новими учасниками та розширив тематичне наповнення.

Якщо раніше тут проводилися переважно пам’ятні вечори на історичну тематику, мистецькі заходи, то в 2022-2023 роках з’явився екологічний напрямок. Родина Малишко та їх друзі реалізували такі мікропроєкти, як «Зелена альтанка», «Квіткотерапія», «Казкова стежка» та інші. Цей напрямок гармонійно вписується в головну концепцію Старобілоуського історичного комплексу – «відкритий музей».

Усім нам давно відомо, що навколишня природа має оздоровчі властивості: укріплює імунітет, покращує настрій, підвищує загальний життєвий тонус. Тож навесні цього року в музеї вирішили створити першу оригінальну природну локацію «Зелена альтанка» з «Садочком ароматів». Тож посадили в саду по колу гілки лози й допомогли їм створили своєрідний простір - відкриту альтанку. В ній склали колоди - нещодавно спиляні аварійні тополі; посередині зі старої цегли змайстрували місце під кострище. «Підлогу» закрили шарами агроплівки та замостили дрібною щебінкою

Навколо альтанки завдячуючи Чернігівської агробіостанції створили «садочок ароматів», висадили котячу м’яту, гіркий полин, чебрець, руту тощо. Всі ці рослини виділяють ефірні масла, даруючи пахощі та очищуючи простір. «Зелена альтанка» незабаром стане окрасою музею, додатковою природньою локацію, але, в першу чергу, - місцем релаксації та медитації для чернігівців і гостей міста. Попереду ще багато роботи, тож навесні «Будинок дружби» з радістю чекатиме на вас!

Олена Малишко , заступниця директора музею



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW