єВідновлення у 2024-му на Чернігівщині — як і кому платитимуть за пошкоджене житло



На Чернігівщині продовжується реалізація державної програми єВідновлення. Наразі вона передбачає надання населенню компенсації за пошкоджені та знищені об'єкти нерухомості. Але у найближчому майбутньому відшкодування передбачені й для тих, хто вже встиг власним коштом відремонтувати понівечене росіянами житло.

Про поточний перебіг реалізації проекту та перспективи наступного року на брифінгу розповів Сергій Куреня, в.о. начальника Управління містобудування та архітектури Чернігівської обласної військової адміністрації.

За інформацією, наданою паном Сергієм, наразі громадянами подано 2900 заявок на отримання компенсацій на проведення відновлювальних робіт по пошкодженим об'єктам. З цього числа заявників 906 громадян вже отримали гроші. Ще 180 заявок повністю опрацьовано та передано в банк, тобто найближчим часом по ним також буде виплачено кошти. На сьогодні загальна сума коштів, виплачених за пошкоджене майно, перейшла відмітку в 100 млн грн.

Найактивнішими в цих процесах є Іванівська, Новобілоуська та Киїнська громади. Водночас ще майже 1000 заяв потребує обробки, і Управління містобудування та архітектури просить Чернігівську міську раду пришвидшити темпи роботи, бо близько 900 заявок, що потребують обробки, - це саме їхня зона відповідальності.

Що стосується знищеного майна, наразі реалізується перша фаза програми, згідно якої кошти не виплачуються безпосередньо, але видається житловий сертифікат. Питання отримання саме грошових коштів на відновлювальні роботи по знищеним об'єктам зараз опрацьовується Кабінетом міністрів і буде запущено найближчим часом.

По знищеному майну наразі подана 291 заява. З них 34 повністю опрацьовано і по ним уже нараховано житловий сертифікат. Загальна вартість таких сертифікатів становить понад 50 млн грн.

Слід зауважити, що по знищеному майну сертифікати зараз видаються виключно одноосібним власникам. Але профільним міністерством нині опрацьовується питання надання компенсацій також багатоосібним власникам, тож найближчим часом і вони можуть розраховувати на компенсацію.

Наприкінці брифінгу пан Куреня повідомив, напевно, найприємнішу новину: з початку 2024 року люди, які вже вклали власні кошим у відбудову пошкодженого російським агресором майна, зможуть отримати від держави компенсацію:

Декілька тижнів назад Верховною Радою було затверджено зміни до Закону про надання компенсацій, якими передбачено виплату грошових коштів людям, які за власний рахунок відновили свої об'єкти в цьому й минулому році. Це одне з болючих питань які? часто люи задають: як бути в ситуації, коли вже відбудувався за свій кошт? І чи можна отримати компенсацію? Так от з 1 січня 2024 року анонсовано запуск цього виду компенсацій. Люди зможуть подати заяву через Дію і отримати кошти”.

Нагадаємо, якщо ваше житло зазнало пошкоджень або було зруйноване внаслідок російських обстрілів, ви маєте право подати заяву на відшкодування. Як це зробити?

1) У мобільному застосунку Дія повідомте про пошкоджене майно.

2) Відкрийте спеціалізований рахунок єВідновлення в одному з банків-учасників програми (А-Банк, monobank, ПриватБанк, ПУМБ і Сенс Банк) Зробити це можна в банківському застосунку, фізичному відділенні чи в процесі подання заяви в застосунку Дія.

3) Заповніть заяву на допомогу через застосунок Дія. Вкажіть пільгову категорію, контактні дані та рахунок для виплати, а також чи робили ремонт.

4) Дія автоматично сформує заяву. Перевірте її та відправте в обробку.

Ольга Мелашенко

Чернігівська Медіа Група



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW