Без заочки і з можливістю змінити спеціальність: в Україні хочуть докорінно змінити вищу освіту



Кабінет міністрів підтримав законопроєкт про реформу вищої освіти в Україні. Він передбачає «фундаментальні зміни», які наблизять галузь до європейських стандартів.

Про це у понеділок, 23 жовтня, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Проєкт закону передбачає відмову від заочної та вечірньої форм навчання з 2024 року, замість них буде дистанційна форма. Федоров пояснив, що заочне навчання — це «радянський рудимент освіти», тим паче дистанційне навчання показало себе ефективніше.

Міністр освіта та науки Оксен Лісовий додав, що студенти, які зараз перебувають на заочній та вечірній формах, завершать навчання без змін. А з 2024 року нові вступники обиратимуть або денну, або дистанційну форми здобуття освіти.

Окрім того, студенти за контрактом зможуть обирати, скільки вчитися. Завершити бакалаврат можна буде за три роки замість чотирьох або навпаки — за шість років.

За словами Лісового, студенти зможуть управляти своєю річною навантаженістю у межах 30−80 кредитів ЄКТС [Європейська система трансферу і накопичення кредитів] на рік.

Після першого-другого курсів здобувачі освіти зможуть змінювати професію. На цей період буде передбачено вивчення міждисциплінарних програм, а з другого чи третього курсу — спеціальних у межах обраної галузі.

Законопроєкт тепер має пройти два читання у Верховній Раді, після чого документ направлять на підпис президенту.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW