На Донеччині відбулося обласне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України



Розмінування деокупованих територій, наповнення бюджетів громад Донецької області в умовах війни, надання доступу жителям регіону до адміністративних послуг — про це йшлося мова на засіданні за участі членів Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України від Донецької області під головування в.о. голови облдержадміністрації Ігора Мороза.

В рамках Конгресу саме Донеччина започаткувала зовсім новий формат — засідання місцевих влад однієї конкретно взятої області для спільної роботи над проблемами регіону в цілому.

Першочерговим на засіданні було питання розмінування деокупованих територій. Станом на сьогодні на Донеччині деокуповано 48 населених пунктів — 40 із них у Лиманській і Святогірській громадах, звільнених рік тому.

“Обсяг роботи на звільнених територіях — колосальний. Мінами та різними вибуховими предметами забруднена абсолютна більшість орних земель, – зазначає Ігор Мороз. – Наприклад, на Лиманщині цього року аграрії змогли засіяти тільки 3% полів. Подібна ситуація і на Святогір’ї. Розуміємо, що точно таку само випалену землю росіяни залишатимуть за собою і на інших територіях, які ми звільнимо, — маємо бути до цього готовими і мати чіткий алгоритм дій з розмінування бодай найважливіших об’єктів. Над цим працюємо спільно з ДСНС, однак сили рятувальників — обмежені. Маємо активно залучати до роботи неурядових операторів з протимінної діяльності, адже це основа для повернення життя на деокуповані території”.

На Донеччині відбулося обласне засідання Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, фото-1

Велику увагу було приділено питанню наповнення місцевих бюджетів. За словами Ігора Мороза, цей рік для громад і районів Донеччини у фінансовому плані в цілому є ефективним — станом на початок вересня надходження до бюджетів становлять 116,7% від запланованих: 31 громада перевиконала бюджет, 15 — недовиконали.

З наступного року кошти від оподаткування зарплат військових ітимуть одразу до державного бюджету — від цього місцеві бюджети втратять понад 60% надходжень. Це необхідно для спрямування коштів військових саме на потреби самих військових. А задля балансування місцевих і обласного бюджетів будуть використані цільові дотації з державного бюджету, а додатково — дотації на здійснення повноважень органів місцевого самоврядування на деокупованих територіях.

На засіданні наголошувалось, наскільки важливо, щоб наші люди у відносно тиловій частині області мали доступ до якомога більшої кількості адміністративних послуг. Сервісний центр, який продовжує роботу у Покровську, зараз надає 329 послуг — це дуже великий показник, враховуючи всі обставини, однак це далеко не повний комплекс. Зараз на Донеччині неможливо отримати паспорт чи статусне посвідчення, але ця потреба нікуди не зникла — близько 50 людей щотижня звертаються з цією проблемою і вони вимушені їхати в сусідні області, щоб отримати необхідні документи. Наразі Державна міграційна служба не готова поновити роботу демографічного реєстру в Донецькій області, робота в цьому напрямку продовжується.

Також на засіданні йшла мова про переробку будівельного сміття на пошкоджених і зруйнованих об’єктах, його утилізацію та повторне використання.

“Перше засідання в такому форматі минуло продуктивно. Визначилися із першочерговими напрямками роботи та конкретними кроками. Вірю, що ця розмова призведе до конкретних видимих результатів”, – підсумував Ігор Мороз.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW