У Запорізькій області фахівці Держекоінспекції фіксують збитки довкіллю від ракетних обстрілів: хто, як і коли буде за це відповідати



Державна екологічна інспекція Південного округу працює над тим, щоб зафіксувати викиди в атмосферне середовище, спричинені ракетними обстрілами. На разі у Запоріжжі та області вже загальна сума збитків перевищила 7 мільярдів гривень. 061 дізнавався у в.о. начальника Державної інспекції Південного округу Олега Бігдана, як експерти фіксують ці збитки, яка методика застосовується, а також хто і коли буде сплачувати за нанесену запоріжцям шкоду.

Розкажіть докладно про те, яким чином і хто саме фіксує викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря внаслідок ракетних обстрілів?

За ініціативи т.в.о. голови Державної екологічної інспекції України Ігоря Зубовича спільно з Міндовкілля, народними депутатами, у березні 2022 року розпочато роботу оперативного штабу для фіксації та формування єдиного реєстру збитків заподіяних довкіллю внаслідок вторгнення рф на територію України. Оперативний штаб у своїй роботі співпрацює із ДСНС, СБУ, органами прокуратури та територіальними органами Держекоінспекції. Метою є фіксація збитків завданих довкіллю. Саме тому з початку введення воєнного стану розроблено нові методики, які встановлюють єдиний підхід до розрахунку завданої шкоди атмосферному повітрю, ґрунтам, водам, морському середовищу, лісовому фонду та об’єктам заповідного фонду.

Державна екологічна інспекція Південного округу (Запорізька та Херсонська області) співпрацює з регіональними органами виконавчої влади, ДСНС, органами прокуратури та проводить роботу щодо фіксації збитків. З метою визначення розмірів та ступеню ураження постраждалих об’єктів, відбору проб та подальшого лабораторного дослідження співробітниками Інспекції здійснюється виїзд на місце, за умов безпечного доступу, по кожному випадку, внаслідок обстрілів. Отримана інформація направляється до Оперативного штабу при Держекоінспекції України задля формування єдиного реєстру збитків та до правоохоронних органів задля долучення до кримінальних проваджень.

Варто зазначити, що сума розрахованих збитків по Запорізькій області складає майже 7 млрд грн, а саме шкода землі, ґрунтам понад 6,7 млрд грн, шкода атмосферному повітрю понад 77 млн грн, водним ресурсам понад 1,6 млн грн.

Які найголовніші складності є у фахівців Державної екологічної інспекції під час фіксації збитків довкіллю саме у напрямку шкоди від військових дій?

Насамперед це ризик потрапити під повторний обстріл. Крім цього, значна частина території Запорізької області знаходиться в тимчасовій окупації, як приклад, порушене функціонування очисних споруд в Василівському районі, що призводить до забруднення навколишнього середовища та завдана шкода складає понад 10 тисяч гривень щоденно.

Але після перемоги Інспекцією буде проведено всі необхідні заходи в межах компетенції та розрахунки збитків завданих навколишньому середовищу.

Сума збитків по атмосферному повітрю в понад 77 мільйонів гривень - яким чином була розрахована і за який період часу?

Сума розрахована з початку збройної агресії по 01.05.2023 рік. Збитки розраховані виключно на підставі «Методики розрахунку неорганізованих викидів забруднюючих речовин або суміші таких речовин в атмосферне повітря внаслідок виникнення надзвичайних ситуацій та/або під час дії воєнного стану та визначення розмірів завданої шкоди»,з урахуванням інформації від ГУ ДСНС; суб’єктів господарювання, що містить відомості про конкретні події, місце, масу згорілої речовини, тривалість пожежі тощо.

Варто зазначити, надана інформація про загальні розміри збитків заподіяних атмосферному повітрю внаслідок збройної агресії рф та містить події, які відбулися протягом 2022 - 2023 років, що пов’язано з тривалим збором та аналізом інформації необхідної для розрахунків.

Хто саме має покрити ці збитки згідно з законодавством і в який спосіб?

Відповідно до ст. 69 ЗУ «Про охорону навколишнього природного середовища» шкода, заподіяна внаслідок порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища, підлягає компенсації в повному обсязі.

Матеріали розрахунків надсилаються до Оперативного штабу при Державній екологічній інспекції України та до Запорізької обласної прокуратури для долучення до кримінальних справ та слугуватимуть доказами для визначення ступеня забруднення довкілля, кваліфікації вчиненого злочину, обчисленню шкоди екологічних злочинів.

Згодом, ці дані будуть використані в міжнародних судах задля встановлення та притягнення до відповідальності винних осіб, а також стягнень репарацій з країни агресора.

Підписуйтесь на наш канал в Telegram, щоб не пропустити важливі новини міста та області.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW