Без абрикосів, але з хлібом: метеорологи розповіли, яким буде цьогорічний врожай в Україні



Цьогоріч в Україні пропав урожай абрикосів. Через дощовий квітень та пару заморозків у травні вони майже не вродять. І взагалі кісточкові та насіннячкові культури – під великим питанням.

Про це повідомляє сайт 056 з посиланням на Український гідрометцентр.

Причиною втрати врожаю абрикосів та інших плодових культур ще на самому старті аграрного сезону стала несприятлива весняна погода. На зміну аномально теплому березню прийшов прохолодний дощовий квітень. Через це майже не утворювалися зав’язі.

Також погода спровокувала грибкові захворювання абрикосу, який саме в цей період мав цвісти. Ураження помічали на багатьох площах південних, окремих площах центральних, східних та північних областей.

Несприятливою була погода і в травні. На зміну дощовиці прийшов північний антициклон, який спричинив нічні заморозки у багатьох регіонах України. Внаслідок постраждав ніжний цвіт і молода зав'язь на деревах, що були у повному цвітінні. Тому розраховувати на щедрий врожай черешень, вишень та ранніх яблук теж не випадає.

А от із озимими культурами все гаразд. В жита, ячменю та пшениці на більшості площ тривав ріст стебла. На окремих площах південних областей та Закарпаття у кінці декади розпочалося колосіння озимої пшениці, місцями у північних областях — колосіння озимого жита, що на 2 тижні раніше середніх багаторічних строків.

"Отже, цьогоріч Україна буде без абрикосів, але, принаймні, з хлібом. Якщо, звісно, природа нам не підкине ще якихось катаклізмів. Та будемо сподіватись, що на цей сезон вона вже вичерпала свій ліміт каверз", - зазначили метеорологи.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW