Хмельницький суд зобов'язав лікарів виплатити породіллі 50 тис. грн за неякісні послуги



Хмельницький суд зобов'язав виплатити породіллі 50 тис. грн за неякісну медичну допомогу. Лікарі, які проводили УЗД, не побачили у дитини вроджену ваду руки і не попередили про це жінку. Відтак вона подала позов, вимагаючи виплатити їй 500 тис. грн моральної компенсації, але суддя задовольнила вимогу лише частково.

Як йдеться у рішенні Хмельницького міськрайонного суду, на облік вагітна жінка стала в травні 2018 року. Жіночу консультацію вона відвідувала десять разів, проходила всі необхідні аналізи та обстеження. В тому числі вона декілька разів проходила УЗД, за результатами якого ніяких вад у дитини виявлено не було.

Втім, вже після народження з'ясувалось, що у дитини є вада верхньої кінцівки. Відтак породілля подала позов, вимагаючи виплатити їй 500 тис. грн моральної компенсації. У позові йдеться, що через сильний стрес вона проходила лікування у неврологічному відділенні.

«[Позивачка] пояснила та обґрунтувала моральну шкоду обмеженням доступу до інформації про стан дитини до народження, що не надало можливість підготуватись до народження дитини з інвалідністю. Непоінформованість позивачки про редукційну ваду кінцівки лікарями-діагностами, що проводили ультразвукове дослідження, обмежило її здійснити заощадження для протезування за час вагітності, продумати дії для ефективної допомоги дитини», – йдеться у позові.

На засіданні свідчили двоє лікарів, які проводили УЗД. Вони свою вину заперечили та запевнили, що дотримувались встановлених нормативів ультразвукової діагностики.

Натомість суддя Зоряна Чевилюк вирішила частково задовольнити позов. «Відповідачами у справі не доведено та не спростовано відсутність причетності до завданої шкоди позивачу у справі, враховуючи встановлені нормативні вимоги щодо якості наданих медичних послуг, та зважаючи на завдання, які ставлять перед медичною установою та її працівниками щодо ведення вагітності та діагностики стану здоров'я», – йдеться у рішенні.

Суд постановив стягнути 50 тис. грн з Хмельницького міського перинатального центру та двох лікарів цього ж медзакладу, які проводили УЗД.

Додамо, що рішення поки не набрало законної сили, сторони можуть подати апеляцію.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW