Зеленський не підписав скандальний законопроєкт, який було прийнято без належного обговорення



8 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5655 щодо реформування сфери містобудівної діяльності. За ним повинна була відбуватися відбудова країни без належного впливу на це громадян. Але такий сценарій не підтримав Володимир Зеленський.

Про це повідомляє сайт 056

Сьогодні, на дводенній конференції мер Львова Андрій Садовий подякував главі державі за таке рішення. Він застеріг від прийняття сьогодні законів, які ділять суспільство. За його словами, він є шкідливим для громад і для містобудування в Україні.

"Знаєте, що зірвало овації присутніх мерів? Я подякував президенту за те, що він не підтримав законопроєкт 5655, який може призвести до хаотичної неконтрольованої забудови українських міст. З реакції аудиторії зрозуміло, що вдячний за це не лише я, але й сотні міських голів", – написав Садовий у Facebook.

Цю реформу проводили без належного обговорення. Та її критикували архітектори та громадські активісти. А напередодні мери, а також голови сільських та селищних рад виступили проти схвалення реформи містобудування. Вони підписали спільне звернення, в якому закликали провести широке громадське обговорення й доопрацювати документ. Зокрема, звернення підписали мер Дніпра Борис Філатов, мер Києва Віталій Кличко та інші.

Бізнес також обурювався сумами штрафів, які вводить законопроєкт. У Спілці підприємців зауважували, що каратимуть навіть за формальні порушення.

Критики документа наголошують, що він має низку недоліків, зокрема:

  • монопольний допуск виключно "своїх" будівельників на ринок;
  • замість контролю і нагляду місцевого самоврядування планують створити приватні органи контролю, яким передають всі повноваження без жодної відповідальності;
  • монопольний центральний орган зможе зупиняти будь-яке будівництво без жодних наслідків;
  • створюються умови для самовільного будівництва без оформлення права власності на земельні ділянки.


AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW