На скандальному дитячому майданчику у парку Франка побували міжнародні експерти: висновки



Батьки у Львові тривалий час скаржаться на висоту нового дитячого майданчика "Лис Микита".

Через постійні скарги від батьків дітей у Львові на новому майданчику "Лис Микита" у парку Франка провели інспекцію. Гральну зону інспектує сертифікована міжнародна організація. Працівник німецької компанії «SF-Service» Гольґер Вент перевіряє майданчик на відповідність до європейських вимог, хоча українське законодавство цього не вимагає.

Про це повідомили у пресслужбі Львівської міськради. 

Напередодні інспектор вже спостерігав за грою дітей на майданчику, а сьогодні прийшов туди з комісією та спеціальними інструментами. У ящику в нього різноманітні інструменти – прототипи частин тіла дитини: голови, тулуба та плечей, з ними чоловік залазить у всі шпарини майданчика.

Зуважимо, що новий майданчик "Лис Микита" побудувала компанія "Wesendorfer Kinderland", яка займається цим вже 22 роки. Власник агенції - німець, тривалий час вони виготовляють дитячі майданчики на експорт до Європи. Власник компанії каже, що на майданчику є зони для дітей різної вікової категорії. 

"Я чув зауваження: одним подобається, інші переживають за безпеку. Тому ми покликали незалежних інспекторів, як ми це робимо в Німеччині, аби зробити усе якнайкраще і якомога безпечніше для львівських дітей", - каже виробник майданчика.

Ідея оновити ігрову зону в парку ім. І. Франка з’явилась в управлінні архітектури Львівської міськради з огляду на те, що він є одним з основних дитячих майданчиків у місті і знаходиться в самому центрі, де є велика кількість дітей, густонаселені квартали та чимало шкіл. Він зроблений відповідно до європейських стандартів, тут безпечні гойдалки, порівняно з попередніми металевими, та чимало лазанок, які допомагають відволікти сучасних дітей від смартфонів та комп’ютерів.

"Відколи цей майданчик почав працювати, тут постійно ажіотаж. На вихідних море дітей і для нас це означає, що дітям усе подобається, а ми досягли свого результату. Також є сумніви окремих батьків щодо безпечності конструкцій майданчика. Для Львівської міської ради безпека – питання номер один. Хоча законодавство цього не вимагає, але ми погодилися з тим, аби запросити міжнародних експертів, які з точки зору міжнародних норм проаналізують цей дитячий майданчик, і дадуть висновки. Якщо будуть виявлені недоліки, вони однозначно будуть виправлені", – сказав Любомир Зубач, заступник міського голови Львова з містобудування.

"Я на цьому майданчику була з трьома своїми дітьми різного віку, спеціально щоб протестувати і мати свою об’єктивну думку, і моїм дітям дуже сподобалося. І мені також імпонує такий цікавий креативний підхід", - розповіла Юля Гвоздович, голова ГО «Батьки в дії».

Перші висновки німецького інспектора втішні, проте є й кілька зауваг. Інспектор зазначив, що через криве дерево були складнощі прикріпити до нього прямі канати – виникали отвори різної величини. Щоб бути повністю впевненими в безпеці, довкола лазанки прикріпили ще одну додаткову сітку. Також на одній балці знайшли потенційне місце, де діти, коли лізтимуть наверх, можуть застрягти пальцем або шнурками від курток. Про нього вже повідомили працівників, які мають збільшити отвір та унеможливити ризик.

Інспектор відзначив якісне покриття майданчика, каже, більш звичне для українців гумове покриття годиться для спортивних майданчиків, де є фізичні навантаження. Дитячі майданчики раніше покривалися піском, але це не гігієнічно, бо він приваблює котів і собак, а діти дуже часто беруть пісок до рота. Тому зараз Європа перейшли на відсів з дрібного щебеню або також з тирси.

"Зі свого боку можу сказати, що своїх дітей я би без застережень пустив бавитись на цьому майданчику", – сказав інспектор.

Нагадаємо, роботу та матеріали для нового майданчика профінансував приватний підприємець.

Читайте також: У Львові на вулиці Пилипа Орлика встановлять понад 350 антипаркувальних стовпців



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW