Схеми обману покупців в українських супермаркетах: 4 трюки продавців, через які ви втрачаєте гроші



Співробітники супермаркетів давно користуються схемами з елементами обману, які допомагають їм отримувати більші прибутки за рахунок покупців. Про деякі хитрощі багато українців навіть не здогадуються, втрачаючи гроші.

Причому такі схеми застосовуються не тільки в супермаркетах, які позиціюють себе як "економні". Споживачів можуть обманювати і в магазинах з преміум-продуктами.

Заробіток на здачі

Багато супермаркетів спеціально встановлюють такі ціни, щоб отримувати більше грошей при округленні не на користь покупця. Хоч ці кошти здаються незначними, але якщо це трапляється систематично, за місяць суми будуть пристойними.

Якщо у касира нічим дати здачу, він повинен видати її у плюс покупцеві, а не собі в плюс, як вони це частіше роблять. За законодавством, якщо сума здачі менше 5 копійок, супермаркет може залишити її собі, а якщо понад 5, то їх потрібно "вибачити" клієнту.

Щоб запобігти такому обману, краще оплачувати покупки карткою.

Обман на вагах

Ще один спосіб заробити на покупцях – "накручені" ваги. На касах та у відділах магазинів часто встановлюють ваги, що показують неправильну вагу за рахунок спеціальних грузиків. Різницю в 50, 150 чи навіть 200 г помітить не кожен клієнт, тому виходить непогана накрутка.

Щоб запобігти цьому, можна використати наступний спосіб. Перед походом у супермаркет зважте на точних вагах свій смартфон або ключі, а потім перевірте свою річ на вагах у магазині. Якщо ваги "накручені", ви одразу дізнаєтесь, на скільки грамів вас намагаються обдурити.

Плата за випадково знищений товар

Якщо покупець випадково пошкодив або знищив якійсь товар у торговому залі, продавці вимагають заплатити за нього. Однак не потрібно поспішати віддавати гроші, адже спочатку продавці повинні довести, що ви зробили це навмисно.

Законодавство у цьому випадку на боці споживачів. Касири чи адміністрація торгової точки не мають змушувати покупця сплачувати за пошкоджений товар, адже ризики випадкового знищення та псування майна несуть лише власники компаній.

Плата за завищеною ціною

Ще один популярний трюк в супермаркетах – не відповідні цінники. Не завжди покупці перевіряють вартість товарів на касі, на що розраховують менеджери торгових мереж.

За законом, покупець може сплатити за товар ту ціну, яка була вказана у ціннику. Навіть якщо більша ціна пов’язана з тим, що співробітники забули поміняти цінник на актуальний, або акція на товар закінчилась. Касир має повернути покупцеві різницю у ціні, яка не збігається з реальною.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW