Цьогоріч, 9 травня, Україна вперше відзначає День Європи в статусі країни-кандидата на членство в ЄС



Президент України Володимир Зеленський підписав закон про відзначення 9 травня Дня Європи. Глава держави зазначив, що цього дня українці вшановуватимуть історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм.

Саме 9 травня 1950 року, тодішній міністр закордонних справ Франції, Робер Шуман, один із батьків-засновників Об'єднаної Європи, проголосив свою відому декларацію. Вона розпочинається словами: «Мир у світі неможливо забезпечити без прогресивних зусиль, сумірних рівню небезпеки, яка перед ним постала». 

Шляхом до реалізації плану Шумана мала стати Європейська спільнота вугілля та сталі. За задумом Шумана, Франція, Німеччина та інші європейські країни мали передати управління виробництвом вугілля та сталі єдиному органу. Унаслідок такого об’єднання ключові галузі військової промисловості також мали перейти під спільний контроль, що унеможливило б підготовку окремої країни до нової війни.

У результаті 18 квітня 1951 року в Парижі був підписаний договір про створення Європейської спільноти вугілля та сталі. 

Спершу його ратифікували шість країн: Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу – Бельгія, Нідерланди й Люксембург. Організація була від­крита для інших європейських країн.
Нині вважається, що Декларація Шумана офіційно започаткувала процес європейської інтеграції. Саме тому в ЄС 9 травня відзначається День Європи.

Послання батька-засновника ЄС Робера Шумана актуальне сьогодні як ніколи. Маємо спільними потужними зусиллями відновити мир і безпеку на європейському континенті, зміцнивши наш спільний дім – Європу.  

Попри війну, ми дедалі глибше інтегруємось в європейський простір у всіх сферах: політичній, правовій, культурній – адаптуємо своє законодавство до європейського, разом формуємо підґрунтя для поступової інтеграції України до Єдиного європейського ринку.



AliExpress WW

lamoda ru

Banggood WW